Inspiratiefestival Let’s Gro: iedereen op de zeepkist over de toekomstige Stad

Het is de aloude zeepkist, de ideeënbus, het theater van de toekomst, de wereld in het klein. Let’s Gro trapt vandaag af, een festival dat zich lastig laat uitleggen.

Het omvat de toekomst van Stad en Ommeland waardoor het een breed scala aan onderwerpen bestrijkt. Over geluk gaat het, werk, cultuur, mensen, natuur, architectuur, onderwijs, techniek, milieu, vrije tijd - over alles. Iedereen die een idee heeft over de toekomst van de stad, mag dat ten tonele brengen.

Stadsdebat te klein

Dat podium wordt geboden door de gemeente Groningen, initiator van het inspiratiefestival dat in 2013 het levenslicht zag. Ambtenaren bedachten toen dat het in het kader van de crisis inspirerend en vernieuwend zou zijn om aan Stadjers zelf te vragen wat ze belangrijk achtten voor de toekomst van hun stad en leefomgeving. Dat zou gebeuren middels een stadsdebat, maar in de aanloop daar naartoe buitelden de ideeën, voorstellen en samenwerkingen al over elkaar heen. Een stadsdebat zou te klein zijn; het werd een festival.

12.500 bezoekers

De eerste Let’s Gro met 80 activiteiten trok 5.500 bezoekers. Elk jaar groeide zowel het aantal bezoekers als het programma, dat intussen wat is ingedikt. Vorig jaar, op de vijfde editie, waren er 123 onderdelen te bezoeken waar 12.500 mensen op af kwamen.

,,Op sommige onderdelen komt niemand af, dat hoort bij dit festival, want wij weigeren niemand’’, zegt communicatieadviseur Sandrina Scholte van Let’s Gro. ,,Wij bieden mensen een podium, we verkopen geen nee. Let’s Gro is een zeepkist’’, zegt Jelle Dijkstra, een van de initiatiefnemers vanuit de gemeente.

Ontmoetingen

Dat podium trekt uiteenlopende burgers, bedrijven en instellingen die hun idee voor het voetlicht willen brengen. Zij vinden met een beetje geluk een gretig publiek waarin altijd iemand kan zitten die iets voor hen kan betekenen. ,,Let’s Gro gaat over netwerken, ontmoetingen, banen, gezien worden. De gemeente faciliteert die ontmoeting’’, zegt Scholte.

160.000 euro voor héle stad

Dat faciliteren kost de gemeente dit jaar 160.000 euro, gefinancierd uit tal van beleidspotjes, van cultuur tot zorg. De bedoeling is dat de hele gemeenschap baat heeft bij het festival, dat als doel heeft de stad op alle vlakken vooruit te helpen.

Ook bij Let’s Gro ligt het gevaar op de loer dat alleen de happy few erop afkomt en het gros van de Stadjers geen idee heeft van het bestaan van het festival. Dat laatste wuift Scholte weg. ,,Het is voor iedereen, het is een grátis toegankelijk festival. Mensen met een Stadjerspas nodigen we nadrukkelijk uit te komen. En omdat het middenin de stad plaats heeft, komen er ook veel toevallige bezoekers.’’

Bekijk het hele programma op www.letsgro.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.