Internationale cultuur op Noord-Groningse platteland

Donderdag begon in Warffum de 51ste editie van volksdansfestival Op Roakeldais. Tijdens de scholierendag kwamen bijna 1700 basisschoolleerlingen naar de eerste optredens.

Op de fietspaden tussen Baflo en Rasquert klinken vreemde talen. Een jongeman trapt hard achteruit en valt bijna om. De Slowaakse danser is nog niet gewend aan de Nederlandse terugtraprem.

Op Roakeldais-bollen

Warffum was donderdag helemaal klaar voor festival Op Roakeldais. Gekleurde vlaggetjes sierden de straten. De bakker verkocht zoete Op Roakeldais-bollen. De laatste dansgezelschappen werden over gastgezinnen in omliggende dorpjes verdeeld. Met de scholierendag barstte het vierdaagse volksdansfestijn los.

Het Indonesische ensemble beweegt sierlijk over het podium. De gebaren nauwkeurig op elkaar afgestemd. Als betoverd volgen de dansers het ritme van de zang. Ze gaan op hun knieën zitten. Vormen een rij. Als een golf die vaart opbouwt buigen ze steeds sneller van achter naar voren. De maat meeklappend.

„Het is een rituele dans”, vertelt artistiek leider Ace Iwan Suryawah (44). „Een dans waarin we leren over vriendschap en samenwerking. In Noord-Sumatra voeren we hem ook uit om de zee te eren. In de tekst danken we de goden voor al het goede dat de zee ons brengt, zoals het eten en goede weersomstandigheden.”

De dans

Suryawah, donkere ogen en een zelfverzekerde blik, kwam twintig jaar geleden voor het eerst naar Warffum. „Toen danste ik nog. Nu leid ik de dans.” Zijn gastgezin weet nog goed wie hij is. „Ze hebben het souvenir van vorige keer nog.”

Het festival brengt mensen uit verschillende culturen bij elkaar. „Het volksdansen leert me mijn culturele achtergrond beter kennen. Op dit festival kan ik een stukje Slowakije met anderen delen. De culturele uitwisseling is inspirerend, zeker met kinderen”, zegt Michaela Korcáková (24).

In de festivaltent kijken de onderbouwleerlingen met grote ogen naar het Russische gezelschap. De heren, in witte zijden blouse met rode sjerp, stampen krachtig op de grond. De dames draaien snel in het rond. Hun rood-witte jurken om hen heen zwiepend. Op de voorste rij zitten de jonge toeschouwers niet meer stil. Sommigen dansen enthousiast mee. De culturele kruisbestuiving is begonnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.