Internationale studenten Groningen tijdelijk in: tenten, hotelboot, nachtclub en chique bejaardenhuis

Een voormalige nachtclub, een slaapboot en een tentenkamp verlichten dit jaar de kamernood onder internationale studenten in Groningen.

Deze locaties aan de Oosterstraat (voormalig Club Bedroom/ Mazzo/ C’Est Ca, het Eemskanaal en het ACLO-terrein op Zernike voor het tentenkamp) vormen begin september een tijdelijke sleep-in voor in totaal 228 buitenlandse studenten. Ze kunnen van daaruit verder zoeken naar een gewone kamer.

Er komen ook 50 sleep-in plekken in een voormalig kantoor van Verslavingszorg Noord-Nederland aan de Vondellaan.

‘Prognoses Kenniscentrum Studentenhuisvesting deugen niet voor Groningen’

De komst van een sleep-in blijkt uit een nieuw overzicht van de gemeente Groningen. Die probeert met Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool een herhaling van de kamernood van vorig jaar te voorkomen. Of dat lukt, is zeer de vraag. ,,De inspanningen om extra aanbod te creëren zijn mogelijk onvoldoende’’, schrijven B en W in een brief aan de gemeenteraad.

Dat Groningen keer op keer tegen een kamertekort aanloopt, komt volgens de gemeente omdat universiteit en hogeschool cijfers van het Kenniscentrum Studentenhuisvesting gebruiken. ,,Dat schat de prognoses voor Groningen continu te laag in waardoor we telkens een jaar achter de feiten aan lopen.’’ Er wordt aan betere cijfers gewerkt.

1500 kamers nodig, deel komt in Rikkers-Lubbershuis

Volgens de gemeente zijn er tot 2025 circa 1500 nieuwe kamers voor internationale studenten nodig. Dit jaar komen er zeker 213 bij. In de binnenstad worden 47 kamers voor deze doelgroep gereserveerd. Op het voormalige Suikerunieterrein komen 18 kamers in mobiele units en de eigenaar van het kantoorgebouw aan de Vondellaan verhuurt de komende jaren 98 kamers (buiten de sleep-in bedden). In het voormalige chique bejaardenhuis Rikkers Lubbers aan de Heresingel komen twee jaar jaar 56 internationale studenten.

Los daarvan werkt de stad aan nieuwe grote complexen, zoals het gebouw met 249 kamers op het oude Suikeruniterrein dat in oktober open gaat. De gemeente vraagt verhuurders kamers beschikbaar te stellen via een website die voor internationale studenten is bedoeld.

Groningen keek het afgelopen jaar ook naar tijdelijke opvang in sporthallen, hotels, recreatieparken en op campings. De noodopvang in het voormalige asielzoekerscentrum aan de Van Swietenlaan (123 bedden) die vorig jaar in gebruik werd genomen, is nog steeds in gebruik.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.