Studenten in de keuken van een internationaal studentenhuis aan Van Houtenlaan. Foto: Corné Sparidaens

Internationale studenten betalen te hoge reserveringskosten voor kamers in Groningen

Studenten in de keuken van een internationaal studentenhuis aan Van Houtenlaan. Foto: Corné Sparidaens

Huurders moeten 150 euro ‘reserveringskosten’ betalen aan Stichting Studenten Huisvesting (SSH) voordat zij hun kamer mogen betrekken. Dit is in strijd met de regels.

Dat zeggen hoogleraar Marco Loos van de Universiteit van Amsterdam, de Groninger Studentenbond en juridisch adviesbureau Frently. De stichting verhuurt zo’n 2000 kamers in de stad.

In de voorwaarden en contracten van SSH staat geschreven dat de organisatie ‘optreedt als bemiddelaar bij het vinden van een tijdelijk onderkomen voor uitwisselingsstudenten’.

Kamerverhuurder gaat over de schreef

 Het Steunpunt bemiddelingskosten van de Groninger Studentenbond geeft aan dat de stichting hier over de scheef gaat. „SSH adverteert het aanbod op haar website en studenten kunnen daar reageren op een appartement/kamer. In dat geval mogen er helemaal geen bemiddelingskosten worden betaald”, legt voorzitter Robbert Winters uit.

Dat de studenten 150 euro moeten betalen om een kamer te reserveren is ook volgens hoogleraar privaat- en consumentenrecht Marco Loos van de Universiteit van Amsterdam dubieus. „Het lijkt erop dat SSH in strijd met de wet een vergoeding van de buitenlandse studenten vraagt.”

'Als verhuurder zijn reserveringskosten toegestaan'

Volgens de woordvoerster van de Rijksuniversiteit Groningen is SSH geen bemiddelaar, maar verhuurder. Daarom mag zij reserveringskosten rekenen. Het begrip ‘bemiddelaar’ gebruikt de stichting omdat zij de verhuur doet op verzoek van de onderwijsinstelling.​

Ook aan de kosten die een verhuurder doorrekent aan een huurder zijn strenge regels verbonden. „Ik vermoed dat SSH zal stellen dat op dit punt sprake is van inschrijfgeld ten behoeve van een administratieve handeling”, zegt Roderik de Haan van juridisch adviesbureau Frently.

 Hiervoor mogen wél kosten in rekening gebracht worden, mits het geen verkapte bemiddelingshandeling betreft én deze kosten mogen niet te hoog zijn.. „Het bedrag van 150 euro lijkt mij in ieder geval te hoog”, aldus De Haan.

Een woordvoerster van SSH geeft aan dat de 150 euro reserveringskosten direct betrekking hebben op de kosten die door de stichting worden gemaakt om de kamers te kunnen verhuren. Welke kosten dat zijn kon SSH niet zeggen.

 

menu