Internationale studenten komen naar Groningen: 'Ik dacht dat alles onder het ijs zou liggen'

Met de start van het studiejaar in zicht werden nieuwe internationale studenten donderdag officieel welkom geheten in Stad. Vier nieuwkomers vertellen over hun verwachtingen en eerste indrukken van Groningen.

De Jamaicaanse Shee Myanmar (18, links op de foto) is naar Groningen gekomen voor de bachelor art, culture en media aan de RUG. „Ik heb een internationale middelbare schoolopleiding gevolgd en wilde graag verder naar het Europese onderwijs.”

Ze koos Groningen vanwege de bekendheid van de universiteit en de kleinschaligheid van de stad. „Ik ben opgegroeid op een eiland en wilde niet naar een grote stad waar mensen elkaar nauwelijks kennen.” De jonge studente houdt van het ‘ons kent ons’ gevoel.

Ze kwam drie dagen geleden in Groningen aan en is vooral enthousiast over het gemak waarmee ze zich door de stad kan bewegen. „Op Jamaica moet ik overal met de auto heen, of ik nou met vrienden afspreek of even boodschappen wil doen. Hier is alles op loopafstand. Echt een verademing.”

,,Hier is alles op loopafstand”

Wat Shee wel verbaasde, is het Nederlandse weer. „Ik landde bij 15 graden en dacht bij mezelf: ‘noemen jullie dit zomer?’ Op Jamaica is de temperatuur tropisch, dus ik moet hier echt wel even wennen.”

Ftalem Alrefayne Abadi (22, tweede van links) heeft het Afrikaanse Ethiopië achter zich gelaten om de master computer science aan de RUG te volgen. Hij twijfelde nog even tussen Universiteit Twente en de RUG. „Na wat onderzoek kwam ik erachter dat Groningen een van de oudste universiteiten van het land heeft. Ik hoorde ook dat het een populaire keuze was, dus besloot ik daarin mee te gaan.”

Hij kwam drie dagen geleden aan en doet zijn best alle nieuwe indrukken te verwerken. „Zoals al die fietsen! Ik wist echt niet wat ik zag. De hele stad is er vol mee.” Behalve de fietsen, valt het Nederlandse karakter hem ook erg op. „Tot nu toe is iedereen erg behulpzaam en vriendelijk. Dat voelt goed.”

Hij verwachtte dat Nederland nu al ijskoud zou zijn. „Ik ben hier voor het eerst en stelde me voor dat alles onder het ijs zou liggen. Toen ik landde, was ik heel erg verbaasd”, zegt hij lachend. „Ik kijk nu al uit naar de winter. Ik heb nog nooit met sneeuw en op ijs kunnen spelen. Ik hoop dat hier wel mee te maken.”

,, Ik stelde me voor dat alles onder het ijs zou liggen"

De Bulgaarse Maria Velchikova (17, tweede van rechts) begint volgende week aan haar bachelor psychologie. Ze koos Groningen puur voor het academische programma van de universiteit. „De West-Europese universiteiten staan bekend om hun hoge kwaliteit. Het programma van Groningen schijnt een van de beste te zijn.”

Ook de verhalen van een vriendin die eerder in de stad studeerde, inspireerden haar. „Zij had het hier ontzettend naar haar zin. Als zij dat kan, dan zal dat voor mij ook zo zijn. Tot nu toe zijn mijn verwachtingen waargemaakt. Het is een prachtig groene stad met een mooi historisch centrum. En de mensen zijn allemaal positief en behulpzaam ingesteld.”

,,Ik zal vast weleens naar de kroeg gaan, maar ik ben hier om te leren"

De jonge studente kijkt vooral uit naar haar studieprogramma. Van de introductieweek van haar faculteit sloeg ze de laatste twee dagen over. „Er waren te veel feestjes. Dat associeer ik meer met de middelbare school. Ik zal vast weleens naar de kroeg gaan, maar ik ben hier om te leren. Ik heb zin om aan de slag te gaan.”

Boris Bankov (22, rechts op de foto) is net van Bulgarije naar Nederland verhuisd. Hij is in Groningen voor de bachelorstudie psychologie van de RUG. „Ik googelde ‘beste universiteit van Nederland’ en daar kwamen de RUG en de Universiteit van Amsterdam uit.” Na wat vergelijkend warenonderzoek, sprak de Groningse studie hem het meest aan.

Behalve naar zijn studie kijkt de nieuwe Groningse student ook erg uit naar het leren van de taal. „Ik wil heel graag Nederlands spreken. Dat is de beste manier om de stad en de cultuur te leren kennen. De universiteit biedt gratis cursussen. Daar wil ik zo snel mogelijk mee beginnen”, zegt hij na twee dagen in Nederland te zijn.

„Tot nu toe is het hier geweldig. Vooral de architectuur is een verademing''

„Tot nu toe is het hier geweldig. Vooral de architectuur is een verademing. In Oost-Europa staan overal grauwe flatgebouwen. Restanten van de periode waarin het IJzeren Gordijn nog hing.” Boris geniet van kleine dingen, zoals de rode bakstenen, waar veel huizen uit opgebouwd zijn. „En de rust die in de stad heerst.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.