Internetfraudeur actief op Kamernet met foto's van Gronings appartement (dat in werkelijkheid niet te huur is)

Een fraudeur plaatste het adres van mevrouw Dijkstra op internet in een huuradvertentie. Foto Pixabay

Zeven vreemde mensen kreeg mevrouw Dijkstra* (80) in een week tijd aan de deur, in de veronderstelling dat haar huis te huur was. Ze moest hen allemaal teleurstellen: ze hadden met een oplichter te maken. ‘Een jongen had al betaald, ik vind het zó sneu.’

Bij het eerste stel dat aan de deur stond, dacht mevrouw Dijkstra nog dat het wel een vergissing zou zijn.

De twee hadden een advertentie gezien op Kamernet voor dit huis, háár huis: een ruim benedenappartement in een rustig hofje vlakbij de binnenstad van Groningen. Ene Ralf van der Schaaf bood het te huur aan. Hij vroeg een aanbetaling van een maand huur en een borgsom, bij elkaar 1500 euro, en daarna zou de woning voor hen zijn.

Mevrouw Dijkstra weet van geen advertentie en kent geen Ralf van der Schaaf. Toch krijgt ze die week nog twee stellen en één jongeman alleen op de stoep, allemaal in de veronderstelling dat haar huis op internet te huur staat. „Het tweede stel liet me interieurfoto’s zien, die op Kamernet stonden. Dat waren foto’s van een ander appartement in dit gebouw. Je kon zien dat het op een hogere verdieping was, terwijl ik hier op de begane grond zit.”

Bedrieger vraagt geld op Engels bankrekeningnummer

Ralf van der Schaaf is een bedrieger, realiseerde mevrouw Dijkstra zich. Van de vreemden aan haar deur hoorde ze stukje voor stukje zijn zwendelverhaal. „Hij zou in Zwitserland wonen en daarom zelf niet het huis kunnen laten zien, maar hij zou de sleutel opsturen zodra het geld overgemaakt was naar een Engels bankrekeningnummer. Om te bewijzen dat hij te goeder trouw was, stuurde hij een kopie van een paspoort mee.”

Mevrouw Dijkstra laat er een printje van zien. Op de pasfoto staat een Aziatisch ogende man. „Ik denk niet dat dit ‘m echt is, en ook niet dat hij echt Ralf van der Schaaf heet”, zegt ze. Het pseudoniem is wel erg sluw gekozen: Van der Schaaf is namelijk haar meisjesnaam. „En mijn voorletter is ook R.”

Vindt ze het griezelig? „Ik? Welnee, voor mezelf vind ik het niet erg.” Haar kinderen maken zich wel zorgen over de situatie, en hebben haar daarom aangeraden om haar echte naam en adres buiten de krant te houden. „Tot nu toe zijn er lieve, fatsoenlijke mensen aan de deur gekomen, maar stel nou dat er nog meer gedupeerden zijn en dat die hun frustratie op mijn moeder afreageren?” verklaart een dochter.

‘Als iedereen wegkijkt, kan het gewoon doorgaan!’

Kamernet heeft de advertentie intussen offline gehaald - maar er was al kwaad geschied. „Voor die jonge mensen is het zo sneu”, vindt mevrouw Dijkstra. „Eén jongen had de 1500 euro al overgemaakt. Die stortte gewoon in voor de deur, hij kon helemaal niet meer uit zijn woorden komen. Ik vind het zó erg. Daarom wil ik het bekendmaken.”

De voorzitter van de Vereniging van Eigenaren vertelde haar dat er wel eens eerder nepadvertenties opgedoken zijn voor appartementen in het complex waar ze woont. „Blijkbaar betalen mensen grif voor deze huizen. Maar niemand had daar ooit iets over gezegd. Dat is toch kwalijk? Als iedereen wegkijkt en het stilhoudt, kan het altijd maar verder blijven gaan.” Daarom drong mevrouw Dijkstra er bij de gedupeerde jongeman op aan om naar de politie te stappen - iets wat hij aanvankelijk niet durfde.

Woordvoerder Grietje Hartstra van de politie Noord-Nederland bevestigt dat er aangifte gedaan is van oplichting. „Via een betaalomgeving heeft een huurder een bedrag overgemaakt naar een buitenlandse bankrekening, in de veronderstelling dat hij daarmee een kamer huurde.” De politie onderzoekt nog of er aanknopingspunten zijn om de oplichter op te sporen.

Blijf alert als je koopt op internet

Maar of dat veel kans van slagen heeft, kan Hartstra niet zeggen. „Dit soort oplichting zien we vaker. Het geld gaat vaak naar een buitenlandse bankrekening, en het is enorm lastig om vanuit Nederland te achterhalen wie daarachter zit.” Of er sprake is van een criminele organisatie of dat ‘Ralf’ een eenling is, is niet duidelijk.

In elk geval, benadrukt Hartstra, is het belangrijk om alert te blijven bij transacties op internet. „Organisaties als de Woonbond, de Fraudehelpdesk en universiteiten geven op hun websites tips om oplichting te herkennen. Soms waarschuwt je computer dat je naar een onveilige site gaat, dat moet je nooit negeren. En sowieso moet je nooit geld overmaken voor een huis dat je niet in het echt gezien hebt.”

Tuin je er onverhoopt toch in? Doe dan aangifte bij de politie en neem daarbij zoveel mogelijk bewijsstukken mee. „E-mails, telefoonnummers, bankrekeningnummers, foto’s. Dat kan allemaal helpen bij de opsporing”, zegt Hartstra.

*Om veiligheidsredenen is de naam van mevrouw Dijkstra gefingeerd.

menu