Internist Kooy ontkent aantijging

Internist Adriaan Kooy van het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen ontkent dat hij op stiekeme wijze inkomsten heeft vergaard.

Daarvan wordt hij beschuldigd in een artikel in de Volkskrant. Hij zou de regeling omzeilen die medici verplicht hun neveninkomsten voor de farmaceutische industrie op te geven aan het transparantieregister. Deze regeling, die vier jaar geleden in het is leven geroepen, beoogt de financiële banden tussen medici en farmaceuten openbaar te maken. Zo wordt voorkomen dat er belangenverstrengeling ontstaat.

‘Sluiproute’

In opdracht van Olio Educatie gaf diabetes-expert Kooy eind november noordelijke huisartsen in het Van der Valk Hotel in Zuidbroek een nascholingscursus over diabetes. De deelnemers kregen onder meer een gratis boek van het Duitse farmaceutisch bedrijf Boehringer Ingelheim.

De financiële vergoeding die Kooy ontving van Olio Educatie is niet opgegeven aan het transparantieregister. Dat is ook niet verplicht, want Olio Educatie is geen farmaceutisch bedrijf. Bij zo’n indirecte relatie hoeven de geldstromen niet opgegeven te worden aan het transparantieregister.

Er is veel kritiek op deze handelswijze. De financiële banden tussen medici en farmaceutische bedrijven zouden door tussenkomst van commerciële bureaus versluierd worden. Huisarts Hans van der Linde, een bekend criticaster van de farmaceutische industrie, spreekt zelfs van een ‘sluiproute’.

Waarschuwing

Die term vindt Kooy erg misplaatst, zo laat hij in een reactie weten. Hij noemt het artikel ‘tendentieus’. ,,Er wordt gesuggereerd dat ik op stiekeme wijze inkomsten vergaar. Dat klopt niet. Het is volgens de geldende richtlijnen van het transparantieregister gegaan en er wordt normaal belasting over betaald. Er is niks mis mee. Ik handel naar eer en geweten.’’

Twee jaar geleden kreeg Kooy nog een waarschuwing van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Hij had te veel geld ontvangen voor lezingen die hij had gegeven in opdracht van het farmaceutisch bedrijf MSD. Het bedrijf had hem 200 euro per uur betaald, terwijl dat maximaal 140 euro had mogen zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.