Intertoys vraagt uitstel van betaling aan, winkels voorlopig nog open

Opnieuw dreigt een iconische naam uit de Nederlandse winkelstraten te verdwijnen. Intertoys, Nederlands grootste speelgoedketen met meerdere vestigingen in Drenthe en Groningen, heeft vandaag surséance aangevraagd en gekregen van de Rechtbank Amsterdam. De 500 winkels blijven voorlopig open.

De uitstel van betaling gaat onmiddellijk in. Aanleiding voor ,,deze vergaande stap” is de hevige concurrentie van online webwinkels, laat de directie weten in een verklaring. Die hebben Intertoys’ speelgoedomzetten afgelopen decennium gehalveerd.

Stevige herstructurering

De keten heeft verder last van discounters buiten de traditionele speelgoedbranche, zoals Action en Flying Tiger. Diverse maatregelen om het tij voor de 500 winkels in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg te keren, hebben niet gewerkt. Een stevige herstructurering van de huidige organisatie is daarom nodig, laat de keten weten.

,,In de huidige marktomstandigheden staat ook een marktleider in speelgoed als Intertoys onder voortdurende druk,” zegt Roland Armbruster, ceo van Intertoys. ,,Met een halvering van de speelgoedwinkelverkoop in tien jaar moeten wij nu moeilijke beslissingen nemen.” Hij zegt de onzekerheid te betreuren die dit voor medewerkers, franchisenemers en leveranciers creëert. ,,Maar de marktontwikkelingen geven geen ander alternatief.”

Het in 1976 opgerichte Intertoys was tot eind 2017 eigendom van Blokker, maar  werd toen verkocht aan Alteri Investors, een Britse retailinvesteerder. De Blokker Holding heeft het al jaren moeilijk en wilde van Intertoys af. Eerder werd Leen Bakker ook al afgestoten.

Weinig succes

Een reddingspoging van de speelgoedtak liep op niets uit: in juni 2016 maakte Blokker bekend dat de andere speelgoedformules Bart Smit en Toys XL verder zouden gaan als Intertoys. Ook werden de hoofdkantoren van Intertoys en Bart Smit samengevoegd. Die operatie mocht niet baten: het jaar erop werden de 500 Intertoys speelgoedwinkels aan Alteri overgedaan voor een onbekend bedrag. Daaronder 100 franchisezaken.

Die aankoop blijkt de Britten tot nu toe weinig succes te hebben gebracht. Eind 2017 was Alteri nog zo positief. ,,Samen met de franchisenemers willen we Intertoys verder omvormen naar een omnichannel retailbedrijf, waarmee de gezondheid van de onderneming het beste is geborgd”, zei ceo Gavin George tegen Retailtrends.nl. ,,Hoewel de speelgoedmarkt een aantal moeilijke jaren achter de rug heeft, is het ons streven van Intertoys een volledig op de klant gericht bedrijf te maken, waar klanten hun weg kunnen vinden in relevante, aantrekkelijke en nabijgelegen winkels die naadloos aansluiten bij de webshops.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.