Intocht Sint in Groningen met roetveegpieten

De Koninklijke Vereniging voor Volksvermaken is overstag. Roetveegpieten vergezellen Sint zaterdag tijdens zijn intocht in de stad Groningen. In het gevolg van de bisschop lopen ook Pieten met een licht getinte huidskleur.

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken, die de intocht elk jaar organiseert, sluit zich aan bij de landelijke intocht en het Sinterklaasjournaal. ,,Wij willen daar niet van afwijken’’, zegt bestuurslid Flip Roordink.

Signalen vanuit de samenleving

Voorzitter Harrie van Ham stelde enkele weken geleden dat tijdens de intocht vooralsnog enkel ‘intens zwarte’ Pieten van de partij zijn. Roordink: ,,We hebben er als bestuur daarna nog een paar keer over gesproken en toch besloten gehoor te geven aan de signalen vanuit de samenleving dat er een wens tot verandering is. Dat zie je dus terug in de landelijke intocht. Wij willen niet van het nationale toneelstuk afwijken.’’

Tijdens de intocht lopen honderd Zwarte Pieten. Roordink: ,,Ongeveer twintig procent heeft roetvegen of een lichtere huidskleur. De rest is traditioneel zwart geschminkt.’’

Rellen

In Rotterdam leidde de intocht tot rellen. In totaal werden zaterdag 200 anti-Zwarte Piet-activisten opgepakt, omdat ze volgens de politie het demonstratieverbod overtraden.

Tijdens de landelijke intocht in Maassluis stond de mobiele eenheid paraat en waren er honderden politie-agenten op de been. Ook was er een noodverordening van kracht.

Volksvermaken ziet geen aanleiding de beveiliging aan te scherpen. ,,We denken dat we op deze manier aan de verwachtingen voldoen’’, legt Roordink uit.

Onherkenbaar

Overleg met de Pieten moet nog plaatsvinden. ,,We moeten er een aantal nog zover krijgen dat ze met roetvegen of een lichter getinte kleur gaan rondlopen. Er zijn er toch die daar problemen mee hebben. Tijdens de pasavond van de Pietenpakken hoorde je vaak de vraag ‘ik mag dit jaar toch wel weer helemaal zwart?’ Intens zwart is nu eenmaal de beste kleur om onherkenbaar te zijn.’’

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.