Inwoners kleine dorpen snelst geholpen bij huisarts

Groningers zijn over het algemeen tevreden over de bereikbaarheid van huisartsen in hun omgeving. In de provincie is de tevredenheid nog iets groter (80 procent) dan in de stad Groningen (74 procent).

Dat valt op te maken uit de gegevens die het Sociaal Planbureau Groningen in kaart heeft gebracht. Het gaat hier om feiten over de bereikbaarheid en beschikbaarheid van huisartsen en uitkomsten van een aantal vragen die aan het Groninger Panel voorgelegd zijn.

Zo kregen burgers de vraag welke afstand ze bereid zijn af te leggen naar de huisarts. 23 procent van de ondervraagden wil niet meer dan 1 kilometer voor een bezoek aan de huisarts afleggen. Voor 59 procent is een afstand van 1 tot 5 kilometer acceptabel, terwijl 16 procent van de burgers zelfs bereid is om 5 tot 10 kilometer af te leggen. Twee procent van de ondervraagden wil zelfs wel meer dan 10 kilometer overleggen voor goede hulp van de huisarts.

Krimpgebied: direct aan de beurt

Opvallend regionaal verschil bestaat er voor wat betreft de vraag of mensen meteen hulp krijgen bij een bezoek aan de huisarts: in krimpgebieden blijken mensen minder vaak in de wachtruimte van de dokter te wachten dan in andere gebieden (70 procent tegenover 58 procent van de mensen die direct hulp krijgen). Inwoners van kleine dorpen worden vaker direct geholpen (74 procent) dan mensen uit een groter dorp (67 procent) of uit de stad (54 procent).

Over de bereikbaarheid van de huisarts is 78 procent van de volwassenen in Groningen content. Bij mensen met een chronische ziekte (80 procent) ligt de tevredenheid over de bereikbaarheid van de huisarts iets hoger dan bij mensen zonder chronische ziekte (77 procent is tevreden).

Het CPB heeft alle feiten en cijfers hier in kaart gezet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.