Inwoners rand gasgebied vertrouwen schade-onderzoek niet

Het vertrouwen van inwoners in het onderzoek naar 1800 schademeldingen aan huizen aan de rand van het gasgebied is minimaal.

Dat bleek zaterdag tijdens een informatieronde van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders en onderzoekers van de Technische Universiteit Delft. Zij probeerden honderden inwoners in zalen in Ulrum, Zuidhorn, Haren, Veendam en Scheemda ervan te overtuigen dat het Centrum Veilig Wonen (CVW) de komende maanden deze schademeldingen voor de NAM serieus onderzoekt.

Met een kluitje in het riet

Alders wil weten hoe het komt dat ook in de randgebieden van het Groninger gasveld zoveel mensen kampen met scheuren en verzakkingen van de woning. Soms zelfs, zoals in Woldendorp, heel geconcentreerd op bepaalde plekken. Hij vraagt zich af of er schade kan ontstaan door een combinatie van activiteiten en factoren. ,,Ik denk aan bodemdaling, geschuif met het waterpeil, gaswinning, -opslag en bevingen, en in delen van de provincie ook zoutwinning. Wat doet dat met de woning?’’

Een van de meest gestelde vragen tijdens deze dorpenronde was: hoe voorkomt u dat mensen met een kluitje in het riet worden gestuurd? Het schade-onderzoek is immers, onder toeziend oog van de NAM, niet onafhankelijk.

Kritisch

Alders merkte op dat onafhankelijke beoordelaars van schade met een lampje moeten worden gezocht. ,,Veruit de meeste onderzoeksbureaus zijn op een of andere manier gelinkt met de NAM.’’ Hij kent ook de verhalen over schade-experts die na een blik op de gevel bij de deur al opmerkten dat van bevingsschade in de randgebieden geen sprake kan zijn; gesteund door een onderzoek van bureau Arcadis die in opdracht van de NAM zeventig woningen onderzocht. Een aantal dat volgens TU Delft veel te weinig is om aan te tonen dat er in de uithoeken van het gasveld niets aan de hand is.

Alders stelt dat de NAM te lang ten onrechte heeft gedacht: het valt wel mee, dus daar hoeven we niet meer te kijken. De Nationaal Coördinator zegt te beschikken over kritische panels, een zeer gerenommeerde constructeur en arbiters die de uitkomst van schade-onderzoeken kunnen checken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.