Inwoners van Woltersum zijn wachten op versterking zat: 'Ons leven wordt vermorzeld'

Een huis aan de Kollerijweg in Woltersum wacht op versterking. Foto: DvhN

Vier inwoners van Woltersum doen in een open brief een dringend beroep op burgemeester Koen Schuiling. De versterking van hun huizen wil maar niet opschieten. „We zitten vast in uw bureaucratie. Ons leven wordt vermorzeld.”

Het gaat om bewoners van vier huizen aan de Kollerijweg in Woltersum. Bij twee woningen is reeds melding gedaan van een acuut onveilige situatie. Een huis staat in de stutten. In de brief sommen de bewoners op welke beloften er gebroken zijn en schrijven ze dat ze zich ‘een speelbal van ambtelijke molens’ voelen.

‘We moeten wachten op een versterkingsadvies voor we ons huis eindelijk weer bewoonbaar kunnen maken. Maar dat advies komt maar niet - al jarenlang niet’, leggen ze uit.

loading

Versterkingsadvies alwéér vertraagd

Uit de brief blijkt dat hen van alles is beloofd. Minister Wiebes zei in oktober vorig jaar in antwoorden op schriftelijke vragen tegen de Tweede Kamer dat de mensen in Woltersum prioriteit waren. Ook de gemeente Groningen zei de boel te willen versnellen. Begint maart kregen ze te horen dat hun versterkingsadvies vóór 1 juli 2020 op tafel zou liggen.

Nu blijkt het advies opnieuw vertraagd te zijn. Uit een mail van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) blijkt dat het tot volgend jaar kan duren voordat de versterkingsadviezen er zijn.

„We willen gewoon dat het geregeld wordt”, zegt Henk Tienkamp. „Onze woningen vallen uit elkaar. Er is hier heel veel beweging in de grond. Muren gaan daardoor scheef staan, ramen knappen, overal komen scheuren.”

‘We zitten vast’

Tienkamp staat in de tuin van zijn woning aan de Kollerijweg. In een van de ramen zit hout in plaats van glas. Het kozijn is zo scheefgetrokken dat het raam te klein is. Hij heeft er zelf maar een schildering op gemaakt: ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch met gaswinningslocaties op de achtergrond.

„We kunnen helemaal niets zonder versterkingsadvies”, legt Tienkamp uit. „We kunnen niet alvast iets aan ons huis doen, want dat kost allemaal extra geld. We zitten vast.”

De bewoners zijn er zo klaar mee dat ze overwegen hun huizen te koop te zetten. „De afspraak met de makelaar is al gemaakt. Dit sloopt je.”

loading

Tienkamp en zijn buren willen een belofte van de burgemeester: „Binnen twee weken moeten de uitslagen gewoon op tafel liggen. Uitstel van de NCG en de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade mogen niet langer worden geaccepteerd.”

Burgemeester Koen Schuiling heeft nog niet op de open brief gereageerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
Ik wacht