Inzichtelijk tandenpoetsen

In twee containers presenteert Allard Medema twee Noorderzon-juweeltjes.

En dan sta je dus zomaar je tanden te poetsen in een container aan de Leliesingel. ,,Voel hoe de haartjes uw tandvlees raken'', zegt Allard Medema op zalvende doch vriendelijke wijze, via de koptelefoon op je hoofd. ,,En voel ook uw tong, voel elke beweging.'' Het bewuste tandenpoetsen (,,u mag de inklapbare tandenborstel houden; heel handig voor op reis'') heet Mondfulness en is een gloednieuw, grappig project van de Gronings/Amsterdamse kunstenaar, dichter, grafisch ontwerper en singer-songwriter Allard Medema.

Op Noorderzon presenteert hij het samen met Inzicht in Uitzicht, zijn eindexamenproject voor Academie Minerva, dat een container hoger iets dieper graaft in de menselijke conditie. Met de 25-jarige bedenker opnieuw als gids in de koptelefoon, maak je als ‘bezoeker' een interactieve reis in een transportkist voor kunst. Zalvend als een dominee, wederom, draagt hij het gedicht In de stilte van het uitzicht vond ik inzicht van bestaan voor. Daarna worden, al dwalende door de kist, verschillende thema's eruit behandeld.

Medema spreekt onder meer over onze verslaving aan gedachten. ,,Omdat we denken dat we door te denken een uitweg uit onze problemen kunnen denken'', zoals hij opmerkt. Het zijn terloopse mijmeringen die Medema je voorhoudt, luchtig gebracht, maar ze stemmen tot nadenken; of juist het afzien daarvan. Fijn, sympathiek werk.

Meer Noorderzon? Klik hier

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.