Is laatste rustplaats graaf Adolf van Nassau écht in Oldenburg? Bewijs voor Lammert Doedens' theorie ligt (mogelijk) in Duitse kerk

De grafkisten van twee verre neven van Adolf van Nassau. Foto: Lammert Doedens

Het wordt dinsdag een spannende dag voor historicus Lammert Doedens uit Groningen. In de Stadskerk van Dillenburg worden de grafkisten van verre neven van graaf Adolf van Nassau geopend én monsters van hun DNA genomen. Hiermee kan Doedens theorie dat graaf Adolf ligt begraven in Oldenburg worden bevestigd.

Lammert Doedens zoekt al jaren naar het stoffelijk overschot van graaf Adolf van Nassau (1540 –1568), de broer van Willem van Oranje. Hij trekt in deze zoektocht samen op met theoloog Ralph Hennings van de Universiteit Oldenburg en antropoloog Birgit Großkopf van de Universiteit Göttingen

Laatste rustplaats Adolf van Nassau

Adolf is het eerste familielid van Willem van Oranje dat tijdens de Tachtigjarige Oorlog het leven liet. Hij sneuvelde op 23 mei 1568 in de Slag bij Heiligerlee.

Tot op heden is onduidelijk waar de laatste rustplaats van Adolf van Nassau zich bevindt. Doedens heeft de laatste jaren echter aannemelijk kunnen maken dat Adolf waarschijnlijk in Oldenburg ligt begraven.

Om dit te kunnen bewijzen, heeft een team door Birgit Großkopf geleid team een grote hoeveelheid botmateriaal onderzocht afkomstig uit de St. Lamberti Kirche in Oldenburg.

DNA verwantschap-onderzoek

De onderzoekers vonden botmateriaal dat wellicht aan Adolf van Nassau toebehoort. Om met zekerheid te kunnen zeggen dat dit het geval is, is DNA verwantschap-onderzoek nodig.

Hiervoor worden dinsdag monsters van het DNA genomen van twee mannelijke nakomelingen van een andere broer, Jan van Nassau (1536 – 1606). Zij zijn begraven in de Stadskerk van het Duitse Dillenburg.

Birgit Großkopf en haar team leiden het DNA-onderzoek.

menu