JOVD Groningen voorstander van kerncentrale in Eemshaven. 'Wij zouden dat als een enorme bron van trots zien'

VVD-Leider Mark Rutte pleitte tijdens het verkiezingsdebat van RTL4 voor de bouw van een kerncentrale in de Eemshaven. Dat leidt tot veel commotie, vooral in Groningen.

Jongerenorganisatie JOVD Groningen is voor de bouw van een kerncentrale in de Eemshaven. Ze laat dit weten in een reactie op de uitspraak hierover van premier Mark Rutte in het RTL-verkiezingsdebat van zondagavond.

Als Nederland in 2050 klimaatneutraal wil zijn, zijn volgens Rutte kerncentrales nodig. Eentje daarvan zou in de Eemshaven kunnen komen, zei de premier in het verkiezingsdebat.

De JOVD Groningen deelt die mening. ‘In tegenstelling tot veel lokale media en politici zijn wij bij de JOVD Groningen wel een enorme voorstander van een kerncentrale in de Eemshaven. Wij zouden dat juist als een enorme bron van trots zien’, stelt voorzitter Tom Boer in een persbericht.

Energievoorziening waterstoffabriek

De provincie Groningen wijst de komst van een kerncentrale af. Zij investeert liever in de bouw van een waterstoffabriek in de Eemshaven. De JOVD Groningen noemt het onverstandig kernenergie uit te sluiten voor de de energievoorziening van zo’n fabriek.

Tom Boer: ‘Waterstofenergie is op lange termijn een mooie technologie, maar momenteel is er nog veel energie nodig voor het produceren van waterstof. Wind- en zonne-energie zijn daarbij niet genoeg. Dus dan zou gebruikt gemaakt moeten worden van grijze stroom. Een kerncentrale is daarom juist een goede aanvulling voor de waterstoffabriek.’

Bouw kerncentrale biedt kansen

De JOVD Groningen is bovendien van mening dat de bouw van een kerncentrale veel kansen biedt voor de regio. Boer: ‘De bouw en het onderhoud van de kerncentrale zullen veel nieuwe hoogwaardige banen creëren, waardoor ook meer talent in de regio zal blijven. Bovendien zet de kerncentrale Groningen op de kaart als startpunt van de energietransitie.’

Anders dan criticasters van de plannen voor een kerncentrale in de Eemshaven, is de JOVD Groningen niet bang voor aardbevingen. Rond de Eemshaven vinden volgens de jonge liberalen relatief weinig zware aardbevingen plaats. De JOVD Groningen wijst bovendien op technieken waarmee een kerncentrale aardbevingsbestendig kan worden gemaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen