,,Rechtspreken is ook recht doen aan de verdachte. Want ook het leven van verdachte Milton T. is kostbaar. Met het eisen van de maatregel tbs is zo veel mogelijk recht gedaan.’’

Dit zei de officier van justitie aan het einde van zijn requisitoir waarin hij uiteenzette dat hij meegaat met de adviezen van de deskundigen. Milton T., de man die op 14 mei vorig jaar op het Jaagpad in Groningen de 27-jarige Hidde Bergman vermoordde, is volledig ontoerekeningsvatbaar.

Hij lijdt aan een ziekelijke stoornis van de geestesvermogen. Hij kan daarom niet verantwoordelijk worden gehouden voor het strafbare (doodslag) dat hij heeft gedaan.

Dezelfde redenering gebruikte de rechtbank vorige week bij de veroordeling van Ergün S., de man die in bioscoop Pathé in Groningen de medewerkers Marinus en Gina Visser om het leven bracht. Ook hij kreeg geen straf, maar wel tbs met dwangverpleging.

Verpleegkunde studeren

In het laatste woord dat Milton T. aan het einde van het tweedaagse proces kreeg, leek hij te onderstrepen dat hij nauwelijks bevat wat er rond zijn persoon gaande is. Hij zei: ,,Ik heb niks gedaan, ik wil terug naar Aruba en daar verpleegkunde studeren.’’

Of verdachte Milton T. werkelijk niks heeft gedaan, dat is uiteraard aan de rechters om te bepalen. Ze nemen ruim de tijd om tot een oordeel te komen. De uitspraak is pas op 14 december.

Dat de verdachte ziek is, staat niet ter discussie. En dat was hij ook, aldus het Openbaar Ministerie, toen hij op 14 mei Hidde Bergman met twee messteken in de rug doodstak. De deskundigen stellen: de verdachte is psychotisch met paranoïde wanen en hallucinaties. Deze wanen hebben hem mogelijk angstig gemaakt en die angst zette hij om in agressie.

Een schok voor heel Groningen

Hidde Bergman was een willekeurig slachtoffer. De officier van justitie zei: ,,Dit had iedereen kunnen overkomen. Maar het overkomt Hidde Bergman.’’ De officier noemde zijn dood een schok voor heel Groningen.

Bij de politie die de zaak onderzocht, ontstond al vrij snel het idee dat de dader wel eens een verwarde persoon zou kunnen zijn. Dat maakte de druk op het rechercheteam groot, omdat er rekening mee werd gehouden dat de ‘verwarde man’ nogmaals zou toeslaan.

Specialisten kraakten de telefoon van Milton T. en troffen er zijn spraakberichten aan. ‘I will kill again’, sprak hij op 6 juni in. De verdachte is de weken na de moord nog vele keren op het Jaagpad geweest. Op 10 juni werd hij aangehouden. De spraakberichten worden gebruikt als bewijs.

Te veel vragen zonder antwoord

Een ander bewijs is het DNA dat op een houder van een mes is aangetroffen. Deze lag op 28 meter van de plek waar Hidde lag. Het DNA is van Milton T. De politie achterhaalde wanneer de houder en het mes zijn aangeschaft: op 8 mei om 15.44 uur bij een filiaal van de Action in Groningen. Er zijn camerabeelden van de aankoop, naar het mes zelf is niet gevonden.

Advocaat Natacha Harlequin zegt dat het niet te bewijzen is dat Milton de dader is. Er zijn te veel vragen zonder antwoord. Zij vroeg de rechtbank de man vrij te spreken en hem met een zorgmachtiging te laten opnemen in een kliniek. Want dat T. behandeld moet worden, ziet de raadsvrouw ook wel in.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank