Jaagt curator in omvangrijk horecafaillissement op ‘spookdocumenten’ Heineken?

Het uit 2014 daterende faillissement van zeven horecazaken in de Groninger binnenstad sleept zich voort. Curator Leendert Hooites wil documenten zien van bierbrouwer Heineken. Documenten die niet bestaan, zegt Heineken.

Hooites stelde afgelopen najaar hoger beroep in tegen een voor de curator negatieve uitspraak van de rechter in Leeuwarden.

Documenten van Heineken

Om dat hoger beroep goed te kunnen voeren, heeft de curator documenten nodig die ,,Heineken met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in bezit heeft’’, zei Jelle Keekstra maandagmiddag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Leeuwarden. Keekstra treedt op namens de curator.

Onzin, reageerde zijn opponent Sander van der Zwan namens Heineken. Van der Zwan meent dat de curator met een ‘phishing expedition’ bezig is. ,,Hij zoekt naar spookdocumenten.’’

Voormalig Kooistra-imperium

De zaak start rond 2010. Vastgoed Horeca Groningen heeft de panden in bezit waarin de cafés Rumba, Negende Cirkel, Tango, Brasserie, Golden Fust, Palm Beach en Tapperij zijn gevestigd. Het zijn zaken uit het voormalige imperium van Sjoerd Kooistra.

Hoofdhuurder is Heineken. Forum Horeca Groningen van ondernemer Peter Giezen drijft de cafés. Giezen tekent verschillende overeenkomsten met Heineken (onderhuur, bruikleen, verpanding en leningen).

Giezen werd hierdoor zeer afhankelijk van Heinen, meent Keekstra.

Ondernemer zit klem

De afhankelijkheid leidt er volgens de raadsman van de curator toe dat Giezen klem komt te zitten als hij in financiële problemen komt.

,,Forum Horeca moest de oren laten hangen naar Heineken. Heineken bepaalde de koers. Het belang van Forum Horeca was ondergeschikt aan het belang van Heineken, de bierbrouwer werd bestuurder van Forum Horeca.’’

Forum gaat failliet, de verkoop van vier cafés kort voor het faillissement bood geen soelaas. De opbrengst van de verkoop verdwijnt in de zak van Heineken, waar Forum inmiddels een fikse schuld heeft staan.

Dat alles kan niet, betoogde curator Hooites. Andere schuldeisers wordt hiermee tekortgedaan. Hij start in 2017 een juridische procedure waarin hij 1,2 miljoen euro terugeist van Heineken.

Nul op rekest

In augustus vorig jaar krijgt Hooites nul op het rekest van de rechter. Die vindt dat Hooites alleen op basis van verklaringen van Giezen zegt dat Heineken optrad als bestuurder van Forum Horeca.

De curator draagt geen andere informatie aan waaruit de juistheid van die bewering blijkt.

Hooites gaat in hoger beroep en op zoek naar bewijs van het bestuurderschap van Heineken. Dat bewijs ligt, naar zijn mening, bij Heineken. Maar Heineken geeft niets prijs.

In het kort geding, dat maandag dient, vraagt hij de rechter Heineken te dwingen de stukken te overhandigen.

Maar dat kan niet, want de stukken zijn er niet, zegt Van der Zwan namens de bierbrouwer. ,,Alle relevante stukken die we hebben zijn in de rechtzaak al ingebracht.’’

Heineken werd er gek van

In het kort geding zegt Van der Zwan dat de curator ook geen enkel bewijs aandraagt dat de stukken er wel zouden zijn.

Volgens Van der Zwan heeft Giezen niet aan de leiband van Heineken gelopen. ,,Giezen gaf de makelaar zelf steeds de opdracht voor verkoop van zaken. Heineken op haar beurt werd gek van Giezen met wie geen afspraak viel te maken.’’

Volgens Van der Zwan krijgt Heineken langzamerhand schoon genoeg van de kwestie en het gedrag van de curator. ,,De curator zegt dat hij Heineken om informatie heeft gevraagd. Hij heeft zich nooit gemeld. De curator heeft het feitenonderzoek al vijf jaar niet op orde en is nu bezig met een phishing-expedition.’’

Poging van de rechter

Een poging van de rechter om de zaak onderling te regelen vond geen vruchtbare bodem. Heineken wil er niet aan meewerken dat de curator op het kantoor van de bierbrouwer alle beschikbare documenten nog eens onderzoekt. ,,Dat doen we niet’’, zegt Van der Zwan, ,,daar is een vonnis van de rechter voor nodig.’’

Dat vonnis komt er dus. Eind januari.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.