Jaap Zijlstra: geliefd predikheer

Hij was evangelisatiedominee in Delfzijl en lange tijd een van de geliefdste predikheren in het Noorden: Jaap Zijlstra. De predikant overleed woensdag op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam.

Zijlstra kampte al geruime tijd met een broze gezondheid. In 2008 moest hij tot zijn verdriet een punt zetten achter het preken, nadat hij diverse malen een tia had gehad. De eerste keer gebeurde dat in 2006 op de snelweg, toen hij op weg was naar een preekbeurt. Hij belandde met de auto tegen de vangrail.

Roeping

De predikant had een late roeping. Hij was al 33 toen hij dominee werd van de Gereformeerde Kerk in Duurswoude (nu Wijnjewoude). Zijlstra was aanvankelijk administrateur op een school en werd na een avondstudie van enige jaren tot het ambt toegelaten op grond van zogenaamde ‘singuliere (buitengewone) gaven'.

Om zijn toegankelijke manier van preken, die hij uit het hoofd hield, werd hij zeer gewaardeerd. Op de vraag of het een talent was, antwoordde hij dat het gebed om de Geest aan het begin van de dienst essentieel is. ,,Ik ben er van overtuigd dat als je daarom vraagt, die Geest vaardig over je wordt.''

Na Duurswoude was hij achtereenvolgens predikant in Delfzijl (1975), Vorden (1978) en Amsterdam (1986) waar hij net als in Delfzijl evangelisatiedominee was. In 1994 ging hij met emeritaat.

Coming-out

In 1983 zorgde Zijlstra, die zijn hele leven alleen woonde, voor een sensatie door in een preek te vertellen dat hij homoseksueel was. Dat leidde ertoe dat hij veel mensen uit met name orthodox-christelijke hoek over de vloer kreeg die worstelden met hun geaardheid. ,,Ik zit niet vooraan in de homo-emancipatie'', zei hij daarover, ,,maar mijn coming-out heeft onwillekeurig veel betekend in gereformeerde kring.''

Later bracht hij ook de gedichtenbundel Ik zie je zo graag uit, een loflied op ‘efeben', jongens tussen pubertijd en volwassenheid in. Zijlstra schreef tientallen boeken en gedichtenbundels. Vooral zijn Bijbels dagboek Toekomst is een bestseller.

Zijlstra genoot ook buiten de kerken bekendheid als presentator van het NCRV-programma Kerkenpad. Ook was hij reisleider en enige malen voor langere tijd pastor voor de Evangelische Gemeente in Benidorm.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.