Jaap d’huzes zamelt geld in onder motto ‘Fiets kanker de wereld uit’

FOTO DVHN

‘Fiets kanker de wereld uit.’ Onder dat motto bindt een aantal inwoners van Grijpskerk en Munnekezijl de strijd aan tegen volksziekte nummer één.

Wekenlang getraind

Zij hebben het team Jaap d’huzes opgericht om met acht personen mee te doen bij het fietsend bedwingen van de Alpe d’Huez. Dat moet op 1 juni gaan gebeuren. Daarvoor wordt volgens Marjan Brouwers, een van de initiatiefnemers, al wekenlang hard getraind. Het doel bij deze sportieve actie is om door middel van sponsoring en donaties geld binnen te halen dat ten goede komt aan het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) voor de kankerbestrijding.

Minimaal is 20.000 euro nodig als inleggeld voor deelname aan de beklimming van de Alpe d’Huez dat rechtstreeks naar KWF gaat. ,,Inmiddels hebben we ruim 16.000 euro binnen’’, vertelt Marjan Brouwers. Daar komt morgen naar verwachting 2000 euro bij. Sportschool Sport je Fit in Grijpskerk staat dan de hele dag in het teken van een zogenoemde spinningmarathon.

Raadsleden doen mee

Van tien tot zes uur wordt die dag op spinningrijwielen gefietst. Zo’n 75 deelnemers meldden zich hiervoor aan. Om het uur wisselen de teams elkaar af.

Ook acht raadsleden van de gemeente Zuidhorn leveren een team. Zij fietsen zich allen een uur in het zweet. Burgemeester Bert Swart stapt een half uur op de fiets.

Directe omgeving

,,Als initiatiefnemers zijn wij in onze directe omgeving geconfronteerd met kanker. Dat is de reden om ons voor dit doel zo in te spannen’’, zegt Marjan Brouwers. Ze doelt hierbij allereerst op haar zwager Jaap bij wie in 2011 prostaatkanker werd geconstateerd. Hij was op dat moment 52 jaar. Zijn prostaat is inmiddels verwijderd, waardoor de zieke onder controle is. ,,Mijn beide schoonouders zijn overleden aan kanker’’, meldt Marjan Brouwers.

Zelf ondervond ze ook aan den lijve wat de impact van de ziekte is. Twee jaar geleden werd bij haar huidkanker vastgesteld. Gelukkig lijkt de ziekte ook bij haar onder controle. ,,We hebben alle aanleiding om ons in te spannen voor de strijd tegen kanker’’, meent zij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen