Jaar celstraf voor aankomend miljonair uit Appingedam

De rechtbank heeft een 64-jarige man uit Appingedam veroordeeld tot een jaar celstraf wegens verduistering van bijna een miljoen euro.

De opgelegde straf is conform de eis. De man deed zich voor als financieel adviseur. Diverse mensen gaven hem grote geldbedragen in beheer in ruil voor een rentepercentage van 12 procent. Na een tijdje stopte hij met het uitbetalen van de rente en kwamen de particuliere geldverstrekkers in problemen.

De man ontkent de malversaties. Hij zegt dat hij het geld heeft geleend en er mee kon doen wat hij wilde. Van beheer was geen sprake. Ook ziet hij zichzelf niet als financieel adviseur. De mensen die nu gedupeerd zijn, lieten zich adviseren door anderen en kwamen zo bij mij terecht, zo vertelde hij in de rechtszaal.

De gedupeerden, vijf echtparen uit de regio Eindhoven, raakten samen bijna een miljoen euro kwijt.

De verdachte zegt dat de mensen zich geen zorgen hoeven te maken. Hij wacht op een erfenis uit Zwitserland en beschikt dan over een paar miljoen euro’s. Het eerste dat hij zal doen zodra hij miljonair is, is het terugbetalen van de leningen. Het was vooral dit verhaal waarmee hij de rechters onbedoeld overtuigde van zijn kwade bedoelingen. Een van de rechters zei al tijdens de zitting: ,,Ik zou aan u nog geen 1,50 euro lenen.’’

Aan twee echtparen moet hij een half miljoen euro terugbetalen. De anderen zijn aangewezen op de civiele rechter.

Zie ook het rechtbankverslag: Ongewenste manieren

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.