Jaarlijks honderden fietsen in de gracht

Fietsendiefstal geldt als een van de grootste ergernissen. Maar niet alle vermiste fietsen zijn gestolen.

Het is een ritueel dat zich jaarlijks afspeelt in de waterwegen in en rond de binnenstad. De werkboot Rhodina van de gemeente Groningen rukt uit om fietsen uit het water te halen. Deze week bij de A-brug en langs de kades van de Hoge der A en de Lage der A.

Altijd beet

De tweekoppige bemanning van het gemeentelijke vaartuig met hydraulische kraan is een uurtje aan het werk en dan ligt een enorme hoop schroot van verroeste en verwoeste fietsen op de kade. De man die de kraan bedient heeft een makkie. Elke keer als hij de grijper onder water laat verdwijnen, heeft hij beet.

Trossen van vier tot vijf rijwielen haalt hij per keer met een simpele beweging boven de waterspiegel. ,,Het is doodzonde’’, laat de kraanmachinist vanaf het dek van de Rhodina weten. ,,Hier liggen elke keer honderden fietsen. Ze worden vanaf de kade door baldadige lieden en dronkaards het water ingegooid’’, voegt hij eraan toe terwijl opnieuw vijf bemodderde barrels in zijn grijper hangen.

De werkzaamheden trekken grote belangstelling. Met hun mobiele telefoons registreren voorbijgangers de werkzaamheden en de enorme hoop fietsen die op de Hoge der A ligt. Eerstejaars studente Lotte van Rooyen is haar eerste fiets in Groningen al kwijtgeraakt en realiseert zich plotseling dat het exemplaar dat ze van thuis meenam ook zo maar ergens in het water kan liggen. De beste remedie om te voorkomen dat je eigendom in het water belandt, is de tweewieler aan een paal of boom te ketenen.

Minder fietsendiefstallen

In totaal werden in 2014 in Groningen 3212 fietsendiefstallen bij de politie gemeld. Bij dit cijfer moeten kanttekeningen worden geplaatst gezien de honderden rijwielen die geregeld uit het water van de stadsgrachten worden gevist. Cijfers van fietsdiefstallen over vorig jaar zijn nog niet bekend.

Het aantal fietsendiefstallen in Groningen is overigens wel gedaald. In 2013 werden er nog 3792 ontvreemd. Daarmee gaat de stad in tegen de landelijke trend. Het aantal fietsendiefstallen landelijk groeide vorig jaar van 109.886 naar 113.779.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.