Bootjes Oosterpark leiden eigen leven

Peter Wassing

Eerst lag er eentje, langzamerhand volgden er meer. In de Gorechtvijver in Groningen dobberen vijf jachten. ,,Ze leiden hun eigen leven’’, zegt kunstenaar Michiel Hoving.

Ze liggen er even heldhaftig bij als de zeilschepen van de bruine vloot – varende monumenten die de tand des tijds hebben doorstaan. Hun thuishaven is de vijver aan de Gorechtkade, in de Oosterparkwijk in Groningen, voor de deur van Michiel Hoving (49).

Varkentje Rund

Hij is de maker van de beide miniatuurzeilboten, gemaakt van ijzer, riet, hout en bruine zeilen. De een heet De Gorecht, de ander Ripperda, naar straatnamen om de hoek. ,,Kijk, hij gaat overstag en zeilt op eigen kracht terug. Dat komt door de balans tussen het grootzeil en de fok’’, zegt Hoving, niet ontevreden.

Hij begon een jaar of vijf geleden met het vervaardigen van bootjes. Dat kwam zo: als maker van animatiefilmpjes ( Varkentje Rund voor tv-programma Het Klokhuis ) zit hij vaak uren achtereen achter een beeldscherm waardoor hij zin kreeg om iets tastbaars te maken. Bovendien zat zijn jongste zoon van (toen) zeven jaar samen met een vriendje ook al vastgekluisterd aan de computer. Hoving lokte ze naar buiten en samen flansten ze van lege flessen en andere rommel een bootje in elkaar dat tot hun verbazing zomaar wegzeilde. En even later zonk.

Bootjesvirus

Desalniettemin was Hoving verkocht en maakte het ene na het andere bootje, steeds steviger en steeds mooier. ,,Ik wilde dat mijn schepen kwaliteit uitstraalden en noemde mezelf Bootski, als variant op kunstenaar Banksy. De besten heb ik hier te water gelaten. Ik sta er zelf zo min mogelijk bij, ik vind het juist leuk dat de scheepjes mensen verrassen en verbazen.’’

Intussen drijft de Gorecht al een jaar voor zijn deur, de Ripperda iets korter. Ze zijn al eens gestolen, ze zijn vernield, ze zijn verstrikt geraakt in de takken van de treurwilg, maar steeds volgt er een oplossing. Hoving repareert zijn bootjes geregeld en ziet buurtbewoners een oogje in het zeil houden. ,,Ik laat de scheepjes hun eigen leven leiden. ook in de winter laat ik ze liggen, dan schaatsen de kinderen eromheen. De bootjes fleuren mij op en gaandeweg de buurt ook.’’

Het bootjesvirus heeft Hovings zoontje niet te pakken gekregen, wel een Portugees uit de buurt. ,,Op een dag lag er nóg een zorgvuldig gebouwd bootje’’, zegt Hoving. Dat stemde hem vrolijk. Hoe meer bootjes, hoe beter.

menu