De jachthaven met bijbehorende minicamping en paviljoen aan het Hoendiep in Briltil gaan dicht. Een projectontwikkelaar wil hier vijftien woningen aan het water realiseren.

Jachthaven, camping en paviljoen zijn nu nog in handen van de familie Datema-Van der Mei. In een brief aan haar relaties en aanwonenden meldt de familie dat zij pogingen heeft ondernomen om een gegadigde te zoeken die het bedrijf als jachthaven wilde voortzetten. Hoewel meerdere partijen hiervoor belangstelling aan de dag legden, is het niet gelukt om tot een akkoord te komen.

Ontwikkelaar

Vorig jaar kwamen de huidige eigenaren in contact met een projectontwikkelaar die volgens Anneke Datema bereid is om het hele terrein aan het Hoendiep over te nemen. Naar verluidt gaat het om vastgoedontwikkelaar Spijkerman uit Eelde-Paterswolde die een architect heeft genomen om op deze plek circa vijftien woningen aan het water te realiseren.

De vastgoedondernemer was maandag niet voor commentaar bereikbaar om toelichting op zijn plannen te geven. De jachthaven is gesitueerd in buitengebied. Om woningbouw mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden aangepast. Omwonenden vragen zich af of de gemeente Westerkwartier bereid is hieraan planologische medewerking te verlenen. De gemeente meldde gisteren de plannen van de architect af te wachten, alvorens een reactie te geven.

Mogelijk dat het deel van het vrijkomende terrein straks kan dienen als parkeerterrein voor restaurant André Dokter dat ook gevestigd is aan het Hoendiep en regelmatig kampt met parkeerproblemen.

‘Zwaar besluit’

In haar brief schrijft de familie Datema-Van der Mei dat de jachthaven nog tot 1 mei 2021 in gebruik blijft. Bij gebrek aan opvolgers werd begonnen met een zoektocht naar een gegadigde. De huidige eigenaren schrijven: ,,Het is voor ons een zwaar besluit geweest om te moeten constateren dat het niet mogelijk is om de jachthaven als jachthaven te laten voortbestaan.’’

Bijna veertig jaar was het bedrijf in handen van de familie Van der Mei. In 2012 droeg Tjeerd van der Mei het bedrijf over aan dochter Anneke. ,,Als familie hebben we bijna veertig jaar al onze energie en tijd gestoken in dit bedrijf. Hoewel we het jammer vinden dat we dit nu moeten beëindigen, is dit voor ons op dit moment wel de beste optie’’, aldus de brief.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen