Jachttaferelen anno 1456 in Ter Apel

Vandaag en morgen is het op de terreinen rond het Klooster weer Middeleeuws Ter Apel, een spektakel met deze keer als thema: de jacht.

Het is een fraaie ambiance voor koene ridders, schone jonkvrouwen en sluwe jagers. Het Klooster in Ter Apel, zo aantrekkelijk gelegen temidden van oude bomen, vormt het decor voor de 23ste editie van Middeleeuws Ter Apel. Vanochtend om half elf verricht Commissaris van de Koning in de provincie Groningen René Paas de officiële opening.

Twee dagen lang kunnen bezoekers zich dan in het jaar 1456 wanen. Met alles erop en eraan. Er zijn drie themavelden: paardenshow en veldslag, St. Hei en de slager en tenslotte nog De Vrolicke Cockinnen, Visser en Stroper. Er zijn twee kleine arena’s op het terrein, er is een vrijwilligerskamp, een markt, een scriptorium en er zijn verhalenvertellers. Verder is er een speurtocht georganiseerd en kan men een rondleiding krijgen.

Genoeg te doen dus, maar het hoofdthema is de jacht. Wat kunnen de gasten verwachten? Bestuurslid communicatie Heidi Wentelaar van de Stichting Middeleeuws Ter Apel geeft uitleg. ,,Er is een paardenshow, een jachttafereel en ook honden zijn een onderdeel van het spektakel. Tevens is er een valkenshow, want in die tijd werd de valkenjacht veel beoefend. Er is bovendien een middeleeuws banket dat wordt gemaakt in samenwerking met een wildslager. Die laat zien wat er allemaal met een dier gebeurt nadat het geschoten is.’’

Gisteren werd opgebouwd. Er heerst een kalm soort gezelligheid. Heidi Wenteler: ,,De deelnemers ken je allemaal, het is heel familiair. En Ter Apel heeft een van de meest authentieke middeleeuwse feesten. Daar staan we voor. Dat betekent: tattoo’s bedekken, geen brillen en geen horloges.’’ Wenteler kan moeilijk inschatten hoeveel bezoekers er komen. ,,Normaal komen er 3500,mensen. Dat zijn geen heel hoge aantallen. Ik heb gezegd: 8000, daar gaan we voor. Dan zijn we uit de zorgen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.