Jacobskruiskruid groeit en bloeit ongehinderd door bezuinigingen

Bezuinigen op het maaien van bermen door Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat het Jacobskruiskruid zich nodeloos verspreid. Dat zegt de provincie Groningen.

Langs provinciale wegen, als de Kielsterachterweg maait de provincie Groningen Jacobskruiskruid voordat het zaad kan zetten en de plant zich verder verspreid. De provincie werkt op die manier volgens het ‘Convenant gedragsregels Jacobskruiskruid Groningen’ uit 2005.

Efficiencyslag

Ook Rijkswaterstaat heeft die overeenkomst destijds ondertekend. In 2014 paste Rijkswaterstaat het maaibeleid aan. ,,Een efficiencyslag’’, aldus een woordvoerder, ,,met als gevolg dat de bermen langs rijkswegen minder frequent worden gemaaid.’’

Langs rijkswegen wordt in de zomermaanden een strook van een meter breed gemaaid. Zo blijven de hectometerpaaltjes goed zichtbaar, maar blijven ook alle planten buiten die meter, zoals Jacobskruiskruid en distels, buiten het bereik van de maaibalk.

Composteerinrichting

In september/oktober wordt vervolgens de hele berm gemaaid (en naar de composteerinrichting afgevoerd). Dan heeft het Jacobskruiskruid echter al zaad gezet. Volgens de provincie is de toename van Jacobskruiskruid langs provinciale wegen daar voor een deel te wijten.

Automobilisten zouden met hun voertuigen onbedoeld zaden langs de rijkswegen oppikken en deze verspreiden in de bermen van provinciale wegen.

Woordvoerder

De woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt zich moeilijk voor te stellen hoe dat dan in zijn werk gaat. ,,Anderzijds kun je je ook voorstellen dat de zaden zich, juist doordat er veel hoge planten in de berm blijven staan, moeilijk van hun plaats komen.’’

Overigens, benadrukt ook de provincie, zal Jacobskruiskruid zich vanuit de schrale bermen niet snel verspreiden. ,,Een boer die zijn land volgens de heersende mores bewerkt, en dus goed bemest, zal daar geen Jacobskruiskruid vinden. De plant houdt van droge, voedselarme grond.’’

Convenant

In het convenant uit 2005 wordt de natuurwaarde voor met name insecten, van het inheemse Jacobskruiskruid erkend. ,,Door de betekenis van de plant voor het natuurbehoud is het niet de bedoeling dat de plantensoort in Groningen wordt uitgeroeid.’’

Niet bemeste, schrale weidegrond is wel aantrekkelijk voor Jacobskruiskruid. En aangezien de plant giftig is voor dieren, moeten beheerders van grond waar de plant voorkomt, maatregelen nemen om verspreiding naar extensief gebruikte weiden te voorkomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.