Jacobskruiskruid; voor de één een zegen, voor de ander betekent het de dood

Is Jacobskruiskruid een vloek of een zegen? Het hangt er maar net vanaf in welk kamp je staat.

Het is weer die tijd van het jaar. Vanuit de bermen van autowegen schittert het harde geel van het Jacobskruiskruid de weggebruiker tegemoet.

Jacobskruiskruid is een ecologisch waardevolle plant. Je wilt hem alleen niet in het voer voor je dieren. Zolang de plant bloeit en groeit zit er letterlijk een luchtje aan en zullen de dieren het gewas laten staan.

Hooi of kuilvoer

Maar wordt het Jacobskruiskruid gemaaid en komt het in het hooi of kuilvoer terecht, dan gaat het waarschuwende geursignaal verloren en wordt de plant wel gegeten door de dieren (paarden, koeien, schapen en geiten). Direct dodelijk is dat niet, maar het gif uit de plant hoopt zich op in de lever van het dier, totdat een kritische grens is bereikt en het aan vergiftiging sterft.

Motie

De gemeenteraad van Midden-Groningen nam vorige week (met uitzondering van de SP) een motie van de VVD aan. Daarin wordt het college van B en W opgedragen om de verspreiding van schadelijke planten in het buitengebied te inventariseren. Naast Jacobskruiskruid (een plant die van nature in Nederland voorkomt) richt de VVD haar pijlen op zogeheten invasieve exoten als Japanse duizendknoop en berenklauw.

Wethouder Peter Verschuren (SP) zegt dat de gemeente Midden-Groningen zich aan de regel houdt dat bloeiend Jacobskruiskruid binnen een straal van 100 meter van percelen die worden begraasd of gehooid, wordt verwijderd. Een inventarisatie van schadelijke planten in het buitengebied noemt Verschuren kostbaar en tijdrovend. Verschuren zegt dat het bestrijden van Jacobskruiskruid een zaak van de provincie is.

Kielsterachterweg

Wie over de Kielsterachterweg rijdt, rijdt bijkans door een haag van geel. Het kruid tiert welig op de schrale grond en heeft geen last van de droogte. De provincie zegt dat de bermen langs de Kielsterachterweg nog deze week worden gemaaid, voordat het Jacobskruiskruid zaad zet en zich zo verspreid, worden gemaaid. Het maaisel wordt afgevoerd naar een composteerinrichting. Daarmee wordt voorkomen dat het in veevoer terechtkomt.

Liberaal

Mieke Bos, fractievoorzitter van de VVD Midden-Groningen, zegt ondanks de weigerachtige houding van de wethouder, toe te zullen zien op naleving van de motie. Naar goed liberaal gebruik wijst Bos ook op de eigen verantwoordelijkheid van burgers. ,,Mensen moeten wel hun eigen tuinen en bermen vrijhouden van schadelijke invasieve exoten.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.