Jan Nieboer uit 2e Exloërmond is teruggetreden uit het bestuur van de Vereniging van Bedrijven De Kanaalstreek (VVBK). De beslissing werd maandagavond met het bestuur genomen.

Nieboer werd vorige week veroordeeld voor het versturen van dreigbrieven naar ondernemers die betrokken waren bij de bouw van windmolens in Meeden en de Monden in Drenthe. Hij heeft een jaar gevangenisstraf gekregen waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Hij zat al zes weken in voorarrest.

Eerder deed Nieboer al een stapje terug als voorzitter vanwege de beschuldiging, hij bleef formeel wel in het bestuur.

Daar is nu een einde aan gekomen, hoewel Nieboer blijft volhouden dat hij onschuldig is. Direct na de uitspraak gaf hij aan in hoger beroep te gaan. Hij verwacht dan ook vrijgesproken te worden en hoopt alsnog weer voorzitter te worden bij de VVBK, waar hij inmiddels twintig jaar bij is aangesloten. ,,Maar voorzitter is een functie waarvoor je gevraagd moet worden.’’

Nieboer heeft zijn lidmaatschap bij de VVBK niet opgezegd, zegt hij.

Niet goed voor relaties

Vicevoorzitter Yung Li van de vereniging beaamt dat Nieboer uit het bestuur is en zegt dat het in goed overleg is gebeurd. Volgens hem is het goed als Nieboer zich nu focust op het hoger beroep. Mocht hij daarvoor worden vrijgesproken, dan is het mogelijk dat Nieboer opnieuw voorzitter kan worden.

,,De realiteit is nu echter dat het vonnis er ligt en daar moeten wij rekening mee houden’’, zegt Li. Het is een correcte samenvatting als wordt gesteld dat hij minder representatief is als voorzitter met de veroordeling voor het versturen van de dreigbrieven, beaamt Li.

Onder meer wegenbouwbedrijf Avitec Infra & Milieu kreeg een dreigbrief, het bedrijf is lid bij de VVBK. Andere leden kunnen zakelijke contacten hebben met bedreigde bedrijven, wat een deuk in het vertrouwen kan opleveren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen