Jan Rot stoft voor Sterren Streetbeats af

Tot voor kort had muzikant Jan Rot nog niet zoveel met nostalgisch terugkijken. Nu hij bijna zestig is, heeft hij een goed moment gevonden om in zijn eigen geschiedenis te duiken. Zaterdag 14 januari staat hij met een nieuwe versie van zijn oude Groninger band Streetbeats op het festival Sterren in Martiniplaza in Groningen.

Tijdens de tweede editie van dat muziekgebeuren, opgezet als een weerzien tussen publiek en bands uit de roemruchte Groninger Springtij-periode, komt Rot met drie jonge muzikanten het repertoire van The Streetbeats afstoffen. Rot heeft er geen moment aan gedacht om de oorspronkelijke bezetting bij elkaar te halen. ,,Daar heb ik niks mee. Dan wordt het zo’n oude herenclub.”

Ruzie

In het groothandelsbedrijf Hanos gaf Rot afgelopen maandag tijdens een preparty voor het festival in zijn eentje een voorproefje. ,,Het is leuk om die oude liedjes nieuw leven in te blazen. Alles wat toen niet goed lukte, kunnen we nu beter doen.” Rot staat met de Streetbeats op het festival tussen twintig acts op vier podia. Frontman John Watts van Fisher Z staat als hoofdact geprogrammeerd. In 1979 stond hij al met zijn band op het legendarische Sterren in het Bosfestival maar daar weet hij zich niets van te herinneren.

Op de poster staan ook de namen van Splitsing/Jazzpolitie, Social Security, AA and the Doctors, Weekend at Waikiki en La Danza Moderna. Bands die vorig jaar ook al op het festival stonden. Een bewuste keus, volgens organisator Peter Groot Kormelink. ,,Veel mensen hebben de eerste keer aardig wat optredens gemist.” Hij had er graag meer bands uit het Groninger popverleden bij gehad. ,,Dat lukt niet altijd. Sommigen muzikanten zijn dood, sommigen hebben ruzie. Anderen zijn onvindbaar.”

Bezwaar

Het zijn niet alleen oude bands die komen spelen. Aan de programmering zijn enkele actuele acts met een Groninger link toegevoegd. zoals T-99, Inge van Calkar en skaband Phoenatix.

Sterren in Martiniplaza staat tegelijk met Noorderslag op de agenda. Voor een hoop popliefhebbers een bezwaar want ze worden zo tot een keuze gedwongen. Groot Kormelink ziet dat niet zo. ,,Op bedrijventerrein Driebond zitten alle autobedrijven bij elkaar. Dat is niet voor niks.” Hij veronderstelt dat het Sterren in Martiniplaza-publiek al heel vaak naar Noorderslag is geweest. ,,Zij zijn toe aan iets anders. Dit festival is een weerzien. Het is meer een feestje dan dat het een nieuwe muziekbeleving is.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.