Jan maakt LEGO-ontwerpen van Martinitoren, Euroborg en Tasmantoren in Groningen. Je hebt slechts een paar stenen nodig om ze na te bouwen

De Groningse LEGO-bouwwerken van Jan van Laar. Beeld: Sikkom

Het gebeurt vaker dat een gebouw of stad wordt nagebouwd met LEGO. Maar dat is steevast met heel veel stukjes. Jan van Laar (40) heeft ontwerpen gemaakt van de Martinitoren, Euroborg en Tasmantoren in Groningen. Ze bestaan uit slechts een handvol stenen.

Ondanks de minimale inzet van bouwmaterialen zijn de gelijkenissen zo groot dat veel Groningers de gebouwen direct herkennen en ze makkelijk na kunnen bouwen. Dat was ook het doel van Van Laar, die de bouwwerken niet echt heeft opgeleverd. ,,Ik bouw ze niet echt, maar digitaal. Maar je kunt de blokjes bestellen of opzoeken in de oude LEGO-doos en daarna echt bouwen.”

De bouwtekening levert Van Laar vooralsnog niet. ,,Misschien komt dat nog, maar daar gaat erg veel tijd in zitten”, excuseert hij zich.

loading

Op basis van authentieke bouwtekening

In het normale leven is de Stadjer docent bouwen, wonen & interieur aan het VMBO. Maar vanwege corona heeft hij, net als zoveel mensen, wat tijd over. Die heeft hij gestoken in het ontwerpen van de LEGO-gebouwen. ,,Je moet toch wat.”

Daarbij gaat Van Laar niet lichtvoetig te werk. ,,De ontwerpen zijn gemaakt op basis van de bouwtekeningen van het echte gebouw. In totaal ben ik er ongeveer een dag mee bezig geweest.”

De liefde voor LEGO komt uit zijn jeugd. Tegenwoordig spelen zijn kinderen met LEGO en dat is een mooie inspiratiebron om verder te gaan met deze hobby. Want Van Laar heeft al wat gebouwen in gedachten die ook een LEGO-ontwerp verdienen. Van Laar: ,,Dan zou je kunnen denken aan de Apenrots (het Gasuniegebouw, red.), het DUO-gebouw, Hoofdstation, Groninger Museum en Stadhuis.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen