Janny (61) zag Refaja groeien: 'Ik zie het nu helemaal afbrokkelen'

Ze probeert zich nog even flink te houden, maar dan is de emotie te sterk. Tranen rollen over haar wangen, Janny Rijnberg (61) slaat haar handen voor haar mond, de roos die ze kreeg voor de 43 jaar dat ze bij het Refaja werkt, heeft ze stevig vast. Om haar heen klappen en joelen meer dan honderd Stadskanaalsters: ‘vaarwel spoedhulp, hoe ontzettend dankbaar zijn wij.’

Achter Janny loopt een groep van zo’n vijftig verpleegkundigen aan. Het is einde verhaal voor de spoedeisende hulp (SEH), het hechte team is niet meer. Collega Ankie Steenhuis slaat een arm om haar heen. „Ik kan er niets aan doen”, vertelt Janny. „Ik had niet gedacht dat ik er zo emotioneel over zou zijn. Maar als al die mensen hier staan, dan moet je wel huilen. Of je wilt of niet.”

‘Er was niets’

Ze begon op 18-jarige leeftijd bij Refaja en groeide mee met de ontwikkeling van het ziekenhuis. Ze kwam binnen als leerling, later werd ze verpleegkundige op de afdelingen chirurgie, cardiologie en neurologie. „Eerst was er helemaal niets. Geen longarts, geen cardiologie geen spoedeisende hulp. Maar we werden toch een modern ziekenhuis.” Nu de SEH is verdwenen doet haar dat pijn. „Ik zie het nu helemaal afbrokkelen.” Ze had altijd liefde voor het vak, haar team en bovenal de patiënten.

Bezoekers kijken naar oude foto's van het zorgteam. Foto: Harry Tielman

Ze was één van de verpleegkundigen die de gangen vol hingen met oude foto’s en gedichten. Lachende verplegers en verpleegsters die een arm om elkaar heen slaan, een oud-collega die een bos bloemen krijgt en een serieus lijkend overleg om een eenvoudige tafel. Aan de oude kapsels en de bruine tinten van de foto is te zien dat die al lang geleden werd gemaakt.

Zo wil Treant de zorg gaan verlenen en verbeteren
Lees verder

Begrip

„Maar op een gegeven moment kan het niet meer allemaal. Dat snap ik ook”, zucht Janny. Ze verwijst naar Zorggroep Treant, die de keuze maakte om de spoedeisende hulp in het ziekenhuis te sluiten. Gekwalificeerd personeel vinden was moeilijk voor de weinige spoedgevallen die per avond binnenkwamen, bovendien was dat erg kostbaar voor het bedrijf. Binnen Treant verdwijnen vijfhonderd fulltimebanen.

Foto: DVHN
De gangen zijn leeg

Ziekenhuis blijft open

Voortaan is het Refaja een weekziekenhuis. Dat betekent dat patiënten ernaartoe kunnen voor planbare operaties, poliklinische afspraken, laboratorium- en röntgenonderzoek en bloedprikken. De SEH wordt zeven dag van de week een basisspoedpost waar gewonden die niet in levensgevaar verkeren worden behandeld. Bijvoorbeeld als zij een botbreuk of diepe snee hebben. Verpleegkundigen en artsen blijven de meeste zorgtaken uitvoeren.

Janny blijft wel in het ziekenhuis werken, straks op de afdeling revalidatie. Maar het team wordt opgebroken naar verschillende afdelingen van de Treant ziekenhuizen in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal. En dat doet zeer.

Refajanen

Het was een groep die ‘voor elkaar werkte’, beaamt Wilma de Roos (59). „Dit is voor ons een hele aderlating, voor het ziekenhuis en de omgeving ook.” Ze staat in een quarantainekamer. Het licht is uit, het magneetbord leeg, maar het bed is strak opgemaakt. „Ze kunnen er zo induiken”, grapt ze.

Het college stuurde het team een brief om hen een hart onder de riem te steken. Foto: DVHN

Zo’n negen jaar liep ze elke dag over de afdeling. „Dan werd iemand wakker, half verlamd.” Ze legt het niet uit: de angst van de patiënt in het donker spreekt voor zich. De verpleegkundige was altijd als eerste. „En dan komt de familie langs, die er bijzit met veel emotie. Dan denk je: ‘dat komt niet meer goed’, maar sommigen zaten de volgende week toch alweer in een stoel.” Ze twijfelt niet: „Wij hebben het altijd goed gedaan. Met hart en ziel. Wij zijn Refajanen.”

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.