Japanners kijken de kunst af bij SintJan in Kloosterburen

Plattelandsontwikkeling en krimp, ook in Japan buigt men zich erover. Een delegatie uit het land nam daarom donderdag bij stichting SintJan in Kloosterburen een kijkje.

Geanimeerd zit Klaas Ronda (91) te praten met twee vrouwen uit de Japanse delegatie die op bezoek is in ’t Olde Heem, zijn woonplek in Kloosterburen. Ronda heeft ervoor gekozen te blijven wonen in het verzorgingshuis, nadat dit twee maanden geleden werd aangekocht door stichting SintJan.

Stiller

Hij is slechts een van de negen die hebben besloten te blijven, veertig anderen zijn op aandringen van de Zonnehuisgroep Noord verhuisd naar een andere locatie in de provincie Groningen. ,,’t Is hier wel stiller geworden’’, constateert hij, ,,maar al mijn familie woont hier. Die komt regelmatig op visite en ze doen mijn was.’’

Koken

Hij verheugt zich erop dat straks de zorg in ’t Olde Heem wordt overgenomen door de zorgcoöperatie van SintJan, want dan wordt er ook weer in huis gekookt. ,,Nu krijgen we opgewarmde maaltijden uit Drachten’’, zegt hij misprijzend.

Plattelandsontwikkeling

SintJan kreeg gisteren een groep van 25 geïnteresseerde Japanners op bezoek, om de kunst af te kijken. Het zijn allemaal mensen die bezig zijn met plattelandsontwikkeling en de gevolgen van krimp, ook in Japan een groot probleem. SintJan heeft een antwoord op dat gegeven, door de dorpsbewoners te betrekken bij zorgtaken voor senioren en gehandicapten, onderhoud van de openbare ruimte en andere aspecten van het dorpsleven die in het gedrang komen.

Rondleiding

De Japanners kregen een rondleiding langs de verschillende projecten die de afgelopen jaren door SintJan zijn opgebouwd. Na ’t Olde Heem nam de delegatie een kijkje bij de dierenweide, in dagbesteding Mien Toentje, de Cloostertuin – die is veranderd in een dorpstuin – en in de Nicolaaskerk, die ook eigendom is van de stichting. ’s Middags was er een symposium.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.