Jaren slordig boekhouden, strafblad in een oogwenk

Tranen van opluchting bij de dame die maandag – als enige van zeven noordelijke verdachten – wordt vrijgesproken van faillissementsfraude.

Tranen van opluchting bij de dame die maandag – als enige van zeven noordelijke verdachten – wordt vrijgesproken van faillissementsfraude.

Op papier stond de vrouw aan het roer van Mecom in Bedum, in de praktijk was het haar man die het ict-bedrijfje aanstuurde. Dat Mecom vervolgens failliet ging en de administratie een grote rommel was, rekent de politierechter haar niet aan.

Te goed van vertrouwen
De vrouw had enkel op verzoek van ,,de man met wie ik dertig jaar was getrouwd'' de bedrijfsaandelen op haar naam laten zetten. De rechter: ,,Het enige wat ik u kan verwijten is dat u te goed van vertrouwen bent geweest.''

Haar vrijspraak is deze dag een uitzondering op de eerste noordelijke themazitting voor faillissementsfraude. Vijf keer deelt de Groninger rechtbank een cel- of taakstraf uit. Eén bestuurder is volgens de rechter wel strafbaar maar krijgt geen straf opgelegd. De man van Mecom – inmiddels ex-echtgenoot – moet een andere keer voorkomen.

Ernstige feiten
De rode draad vandaag: het ontbreken van een goede administratie na het faillissement. Officier van justitie Gerben Wilbrink (in het midden op de foto) doet keer op keer hetzelfde verhaal tegen de rechter: zonder goede boekhouding weet de curator niet hoeveel geld er nog over is en kan hij de schuldeisers niet uitbetalen. Die worden zo dus benadeeld.

De rechter is het roerend met hem eens. ,,Dit zijn ernstige feiten'', laat hij de verdachten menigmaal weten. En: ,,De boekhouding is het hart van iedere onderneming.'' Klopt het papierwerk niet, dan doe je als ondernemer maar wat.

Schuld
Dat de boekhouding niet of onvolledig is overgedragen, ontkennen de gedaagden niet. Maar wiens schuld is dat eigenlijk? En was het echt boze opzet? ,,Ik heb alle vragen van de curator beantwoord'', zegt de man van de Emmer meubelhandel Bellio. ,,Hij had alles wat hij nodig had.''

Nee, vaak is het de accountant of boekhouder die zijn werk niet goed heeft gedaan, of de curator heeft geen duidelijke vragen gesteld. Maar de rechter gaat daar niet in mee. ,,Als ondernemer is de boekhouding uw verantwoordelijkheid.'' Binnen een half uur heeft hij een vonnis klaar.

De hoogste straf – vijf maanden onvoorwaardelijke celstraf – gaat naar een bedrijfje van Herman Ploeger uit Beilen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.