Jawoord aan de bar waar de flirt begon

Bruiloftsfeesten zijn er genoeg geweest in café De Wolthoorn. Maar een huwelijksplechtigheid aan de bar? Dat gebeurde zaterdag voor het eerst.

De vonk sloeg over aan de bar. Maeyke Schooljan wachtte in café De Wolthoorn op een vriendin. Het duurde lang. Barman Sebastiaan Schokker, net klaar met zijn dienst, keek haar aan en zei: „Ik zou jou nooit laten wachten.”

Dat was zes jaar geleden.

Nu zitten ze weer samen aan de bar. Zij in het wit, hij in jacquet. Ze hebben de tranen in hun ogen staan. Achter de bar staat de trouwambtenaar. ,,Jullie hebben het duurste geschenk van je leven gevonden’’, zegt zij. „De liefde.”

Chique vs persoonlijk

Trouwen aan de toog: in De Wolthoorn & Co, café sinds 1923 hebben ze het nog nooit meegemaakt. Voor Maeyke Schokker-Schooljan en Sebastiaan Schokker was het een logische keuze. Ze hadden eerst allemaal chique plekken in hun hoofd, maar toen dachten ze: waarom doen we het niet daar waar het allemaal begon?

,,We wilden het graag persoonlijk maken’’, zegt Schokker-Schooljan. De bruid lacht: ,,Eigenlijk is dit een plek waar vaker huwelijken eindigen dan beginnen. Hiernaast is een steegje, en daar gebeuren wel eens dingen die niet helemaal door de beugel kunnen.’’

Sinds 2012 mogen bruidsparen in de gemeente Groningen, onder voorwaarden, zelf kiezen waar ze willen trouwen. Van Haastert, die ook buiten de stad trouwt, heeft op allerlei locaties huwelijken gesloten: tussen de kunstwerken van het Rijksmuseum, tussen de vaten van een bierbrouwerij. Maar nog nooit in een café. ,,Heel leuk dit. In mijn eigen stad, in een café waar ik zelf ook wel eens een borrel drink.’’

‘Hart in de keel’

De bruid deed het aanzoek. Dat gebeurde in het restaurant om de hoek: Muller. Haar boodschap stond geschreven in het bord waarop het dessert, een taart, werd geserveerd. Hij sneed de taart aan, verdeelde de punten en las toen het aanzoek.

,,Zeven minuten heeft dat geduurd’’, zegt Schokker-Schooljan zuchtend. ,,Ik weet nu pas echt wat ze bedoelen met de uitdrukking ‘hart in de keel.’’’

Hij zei ‘ja’.

Dat doet hij ook in De Wolthoorn, onder het toeziend oog van de getuigen die aan de stamtafel zitten. De huwelijksakte tekenen bruid en bruidegom staand aan de bar - nog net niet op een bierviltje.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.