Durven we ons weer te wagen aan een uitje? Stappen we zonder schroom musea en bioscopen binnen, nu het na maanden van verbod weer mag? We namen een kijkje bij Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal.

Het lijkt wel vakantie op het stationnetje van Stadskanaal. Vakantie van lang geleden. Heren in uniform verkopen treinkaartjes vanuit een prachtig kantoor zonder computers, zonder schermen. Het is het loket van de jaren vijftig van de vorige eeuw.

In de naastgelegen stationsrestauratie maken reizigers zich op voor de treinreis. Een retourtje Stadskanaal - Veendam in de stoomtrein, met voorop De Rus, de locomotief met kolenwagen uit 1943, samen goed voor 138 ton.

Dubbel nieuw

De hoofdconducteur fluit, rokend vertrekt de trein. Het perron staat vol belangstellenden die de reizigers uitzwaaien.

Het vakantie-achtige schuilt in het feestelijke zwaaien, het idee ergens te zijn waar je tot je verbazing nooit eerder bent geweest, terwijl het zo leuk is voor een dagje uit. Het zit ‘m ook in de nieuwigheid. Na maandenlang nauwelijks op pad te zijn geweest - ook geen straf - merk je pas wat je gemist hebt áls je een uitje maakt. Oh ja, zó was het om iets nieuws te ervaren. Want dat is wat musea en bioscopen doen.

Evert Pluim (69) uit Steenwijk zit in z’n eentje in een coupé. Of hij het gemakkelijk aandurfde na maandenlange verboden om het museum - in dit geval de antieke spoorlijn - in te stappen? ,,Ikke wel’’, zegt hij. ,,Dat is voor iedereen natuurlijk anders, maar ik vind deze spoorlijn heel mooi. De rit en het landschap. Ik heb deze tocht al vijf of zes keer eerder gemaakt.’’

Coronateugels

Hij is blij dat de overheid de coronateugels laat vieren. Hij is pardoes z’n mondkapje vergeten, zegt hij. ,,Maar het is niet te hopen dat het terug komt. In Engeland zitten ze nu met die Indiase variant.’’

De stoomfluit klinkt. Een waarschuwingssignaal. En verder tuft de trein, met max 40 kilometer per uur.

Bert Wijnands (36) en zijn ouders uit Musselkanaal zitten op hun dooie gemak naar buiten te kijken. Bert is verstandelijk beperkt en gék op stoomtreinen. Ze hebben dit uitje gemist.

150 vrijwilligers

Vóór corona was het drukker in de antieke stoomtrein, zeggen ze. Ook hier geldt de anderhalve meter. In Veendam, waar iedereen moet uitstappen zodat de locomotief kan keren, drinkt Bert een biertje en de toeristen vergapen zich aan de schoonheid van het treinstation. De stoker die vrijwilliger is op de STAR-locomotief woont erboven.

STAR telt 150 vrijwilligers, van het trouwe slag. Hoofdconducteur vandaag is Arjen Tamsma (50), al 27 jaar verbonden aan de museumspoorlijn. Ook toen hij jarenlang in Apeldoorn woonde, bleef hij actief als vrijwilliger.

WC’s nog gesloten

Hans Mijnheer (77) is ook al jaren actief voor de museumspoorlijn. ,,Mijn zolder is te klein voor dit model trein’’, zegt hij. ,,Ik vind dit heel leuk. Mijn opa werkte vroeger bij de spoorwegen, ik mocht altijd met hem mee.’’

Hij loopt, in uniform, door de wagons en treft op het buitenbalkon twee jongetjes van een jaar of 8. Ze vragen hem waar de wc is. ,,Die is vanwege corona nog gesloten’’, zegt hij. De jongens kijken Mijnheer vragend aan. Mogen ze? Mijnheer knijpt een oogje toe. Plassen vanaf een rijdende trein. Kom daar maar eens om in 2021.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen