Jeroen was bij de aanslag in Barcelona: ‘Op iedere straathoek staat nu politie’

ANP

Groninger Jeroen van Kleef (33), verslaggever bij Dagblad van het Noorden, is met zijn vriendin op vakantie in Barcelona. Ze maakten de aanslag donderdagavond van dichtbij mee en bleven ongedeerd. „Toen de verkoper zei: ‘Maak dat je wegkomt hier, er is een aanslag gepleegd’, zijn we onmiddellijk gaan lopen.”

Schreeuwen

„We zaten donderdagavond te relaxen op een bankje voor de kathedraal van Barcelona, toen we op de terrassen achter ons ineens mensen hoorden schreeuwen. Ach, het zijn Spanjaarden”, dacht ik toen nog. „Voor hetzelfde geld hebben ze ruzie over de rekening.”

Al snel ontdekte Jeroen van Kleef dat er geen sprake was van ruzie. Hij is met zijn vriendin op vakantie in Spanje en was donderdagavond, tijdens de aanslag, in Barcelona.

Unheimisch

„Vervolgens riepen op dat pleintje moeders al hun spelende kinderen bij elkaar. Instictief wisten we toen: dit is mis, er is iets aan de hand. De sfeer werd unheimisch. Toen zijn we gaan lopen, een winkeltje in”, vertelt Van Kleef verder.

Van de verkoper hoorden de Groningers vervolgens dat er een aanslag gepleegd was op de Ramblas, zo’n 6 minuten lopen verderop. „Toen die man zei: ‘maak dat je wegkomt hier, er is een aanslag gepleegd’, zijn we onmiddellijk gaan lopen. Weg van het centrum. Net als de rest van Barcelona overigens.”

Chaos

Het verloop van de avond is geschiedenis. „Het is zo bizar om zoiets van zo dichtbij mee te maken. Meestal zien jij en ik het voor de televisie”, zegt Van Kleef. „Nu zaten wij er opeens middenin.”

Het is vooral de chaos die ontstaat die de situatie zo beangstigend maakt, vindt hij. „In het begin heb je geen flauw idee wat er aan de hand is. De wildste geruchten doen de ronde. Je weet niet of je veilig bent.”

Bang

Tussen toeristen en bewoners liepen Van Kleef en zijn vriendin vervolgens in hordes de stad uit. „We zijn als het ware om het centrum heen naar ons hotel gelopen. Vreemd hoe de sfeer dan is. Stil, bedrukt. Iedereen is bang en onder de indruk, dat merk je.”

Van Kleef en zijn vriendin wisten hun hotel veilig te bereiken. Via Twitter namen ze het nieuws ondertussen tot zich. „Vreselijk”, zegt Van Kleef. „Bizar dat het bij je op de hoek gebeurt.”

Alert

Vrijdag nemen de twee de trein naar het zuiden van Spanje. Dat plan was voor de aanslag al gesmeed. „Maar ik weet niet wat we gedaan hadden als we hier nog een hele tijd zouden blijven”, zegt Van Kleef nadenkend. „Het zit je echt niet lekker hier, hoor. Op elke straathoek stond donderdag politie. De sfeer in de stad is nu wat apart, maar niet heel erg anders dan anders. We zitten nu op het Centraal Station, waar de beveiliging wel is opgeschroefd.'' Voor veel mensen komt het vakantiegevoel abrupt ten einde.

menu