Jesse Klaver onthaald als popster in de Oosterpoort in Groningen

Wat BB King kon, kan Jesse Klaver ook: hij trok de Grote Zaal van de Oosterpoort vol. Zo liep er gisteravond wel meer parallel tussen politiek en showbizz.

Voor de klapdeur van cultuurcentrum De Oosterpoort staat een kleine, donkere jongeman, ondanks de snerpende kou slechts gekleed in een blauw kostuum met dito overhemd en das. Hij doet de deur open en treedt binnen, in het kielzog van de cameraploeg van het programma Een Vandaag .

Het is Jesse. Jesse Feras Klaver. JFK.

De 30-jarige lijsttrekker van GroenLinks is terug van het lijstrekkersdebat in het provinciehuis en maakt zich nu klaar om te spreken in een straks ‘uitverkochte’ Oosterpoort, zoals het persbericht van zijn partij GroenLinks juicht.

Volle zaal

Binnen staan de 1250 auberginekleurige stoelen nog leeg te wachten op de bezoekers die komen gaan – en dat ‘verkocht’ moeten we niet al te letterlijk nemen, want de bezoekers hebben niet voor hun toegang hoeven te betalen.

Maar een uitverkochte zaal dat klinkt wel lekker, zoiets hoor je wel bij concerten van immens populaire popmuzikanten. Even na zevenen stroomt de zaal vol met een divers publiek: meisjes met dreadlocks, kaalhoofdige mannen in truien, vrouwen met lange grijze haren en coole dudes in roze overhemden. ,,Vindt u het leuk om ook op het podium te zitten’’, vraagt een meisje uit het promotieteam aan het publiek. Nou, dat wil het publiek liever niet, maar goed, ze doen het voor Jesse.

Voorprogramma

Muziek weerklinkt; jaren ‘70 soul met zo’n lopend basje. Mensen wuiven naar elkaar. Hee, jij ook hier. De zaal zoemt verwachtingsvol, prepopconcertachtig. Wethouder Karin Dekker zoent een bezoekster op de eerste rij. Ex-Kamerlid Ineke van Gent staat achter de coulissen te wachten.

Want iedereen is hier voor Jesse, maar ze moeten wachten. Eerst komt er een voorprogramma, dat opwarmt op klassieke wijze. ,,Goedenavond GRONINGEN’’, roept cabaretier Andries Tundru. Ook rapper Massi en Ineke van Gent en NRC columnist Zihny Özdil nemen de microfoon.

Dames en heren, hier is...Jesse!

Soul

Daverend applaus. Jesse komt op vanachter uit uit de zaal, de mouwen van zijn nu witte overhemd opgestroopt. Hij betreedt het podium en spreekt. En dan wordt duidelijk waarom GroenLinks sinds Klavers leiderschap omhoog is geschoten naar zestien zetels in de peilingen.

Jesse Klaver heeft soul.

,,En als u mij de sleutel geeft van Algemene Zaken...’’, zegt hij. Gelach uit de zaal. ,,...dan word ik een premier die Nederland niet als bedrijf ziet, maar als een samenleving.’’ Hartstochtelijk en ontspannen tegelijk bepleit hij zijn plannen voor een ander, sociaal Nederland. Tien minuten spreekt hij, JFK.

Daverend applaus is zijn deel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen