Jeugd Pekela, Stadskanaal en Veendam gevraagd over herindeling

Er komen aparte sessies met jongeren in de drie zogeheten PSV-gemeenten (Pekela, Stadskanaal en Veendam) om te horen wat zij van een herindeling vinden.

Informatiebijeenkomsten

De gemeenten Pekela, Stadskanaal en Veendam houden vanaf 12 september informatiebijeenkomsten voor alle inwoners om te polsen wat er leeft. Per gemeente is 50.000 euro beschikbaar gesteld voor onderzoek. De bijeenkomsten maken deel uit van dit project. Voor- en nadelen van een mogelijk samengaan wil de gemeente zo in kaart brengen. In Veendam heeft de gemeenteraad zelf nog allerlei vragen over het nut en de noodzaak van een samengaan. De gemeenten hopen met de bijeenkomsten ook de wind uit de zeilen te nemen van sceptici. ,,We gaan, door te werken met stellingen en stemkastjes, onderzoeken wat de mening van de inwoners over dit onderwerp is. Het is de bedoeling dat we van zo veel mogelijk inwoners horen hoe zij denken over de toekomst van de gemeente’’, aldus woordvoerder Janet Kuntkes.

De SP in Pekela gaf vorige week aan liever een referendum te willen houden. In de gemeente Veendam werd eerder al geopperd onder voorwaarden een volksraadpleging te houden. De gemeenteraad nam er eerder dit jaar een motie van SP en GemeenteBelangen aan om tot een referendumverordening te komen.

Speciale sessies

Om juist ook na te gaan wat er onder de jeugd leeft, komen er speciale sessies op de verschillende scholen voor voortgezet onderwijs in de drie gemeenten. Eerdaags zijn er gesprekken met de scholen hoe dit aan te pakken. ,,We zijn benieuwd, maar doen graag mee’’, zegt woordvoerder Karin Weijs van de Winkler Prins scholengemeenschap in Veendam. Na de verschillende sessies wordt er nog een zogeheten toekomstforum gehouden en komt er voor de gemeenteraden een rapport waarin gesprekken, meningen en opinies zijn verwerkt. Voor het toekomstforum worden honderd inwoners van de gemeenten persoonlijk uitgenodigd. Kuntkes: ,,Hiervoor wordt een beperkt aantal inwoners van 18 jaar en ouder, dertig tot veertig per gemeente, gericht en persoonlijk uitgenodigd op basis van een representatieve selectie. Inwoners van alle drie de gemeenten zullen gezamenlijk één gesprek voeren. Binnen een half jaar nemen de drie raden een besluit over een herindeling.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.