Jeugd in Haren en Glimmen speelt niet op kunstgras

Jeugdspelers van voetbalclubs in Haren en Glimmen sporten niet op kunstgras zolang niet duidelijk is of rubberkorrels een gezondheidsrisico zijn.

,,Veel ouders zijn ongerust’’, zegt voorzitter Henk Klabbers van vv Glimmen. ,,Zowel het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) als de KNVB geven geen duidelijkheid. Zolang die er niet is, wordt er niet op de kunstgrasvelden gespeeld.’’ Ook het kunstgrasveld dat nu nog in aanleg is op het sportcomplex van SC Marum wordt veiligheidshalve niet eerder bespeeld dan in december.

Veiligheidsmaatregelen

Het zogeheten rubbergranulaat dient onder meer te voorkomen dat spelers uitglijden en heeft ook een dempende werking. Vv Glimmen en de voetbalclubs Gorecht en Haren doen een dringend beroep op de gemeente Haren om veiligheidsmaatregelen te nemen.

Aanleiding voor de onrust is een uitzending van het onderzoeksprogramma Zembla dat vorige week aantoonde dat kunstgras is vermengd met rubbergranulaat waarin onder meer versnipperde autobanden zijn verwerkt. Het zou lood, benzeen, zink en kankerverwekkende PAK’s bevatten. RIVM en KNVB willen nog voor het einde van het jaar de resultaten bekendmaken van het onderzoek naar de risico’s van spelen op kunstgras. Tot die tijd wordt door de jeugd geen bal getrapt over de kunstgrasvelden van vv Haren en vv Glimmen. ,,De gemeente zou bijvoorbeeld kunnen onderzoeken of er een veilig alternatief voor rubberkorrels is.’’ Vv Gorecht blijft voorlopig wél op kunstgras spelen.

Grasvelden

De trainingen en wedstrijden worden niet afgelast. Klabbers: ,,We hebben nog een paar grasvelden, maar het kost ontzettend veel tijd om alles te regelen.’’ De seniorenelftallen blijven gewoon op kunstgras spelen. Klabbers: ,,Gezien hun leeftijd lopen ze minder risico.’’

Volgens Bram Groot van de KNVB zijn er landelijk weinig clubs die wedstrijden afgelasten. Koepelorganisatie Sport 050 van de gemeente Groningen krijgt geen signalen.

Als de omstreden rubberkorrels op de kunstgrasvelden van Grijpskerk en Zuidhorn worden vervangen, kost dit een slordige 125.000 euro per veld. Dit rekende wethouder Henk Bakker desgevraagd voor aan de raad. ,,Ik ken inmiddels bijna vijftien onderzoeken. Slechts in één daarvan wordt kunstgras in diskrediet gebracht.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.