Jeugd komt volop aan spelen toe bij Groningen

Talenten van FC Groningen hebben veel perspectief op speelminuten in het eerste: op een ranglijst van Europese clubs met als uitgangspunt het gemiddeld aantal speelminuten in de competitie voor spelers onder 22 jaar, staat Groningen vijftiende.

De periode waarin gemeten is, liep van juli 2009 tot december 2015. In 29,2 % van de minuten die FC Groningen in competitieverband speelde, speelde tenminste één speler tot 22 jaar mee, is berekend.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Zwitserse onderzoeksbureau CIES. Het bureau heeft de prestaties vergeleken van 247 Europese clubs die gedurende de onderzoeksperiode altijd op het hoogste niveau uitkwamen.

Derde Nederlandse club

Van de Nederlandse clubs in die lijst laten Feyenoord met een derde plaats (39,8 %) en Ajax met een tiende plaats (31,2 %) jonge spelers vaker opdraven. Daarentegen krijgen jeugdspelers bij Groningen meer speelminuten toebedeeld dan bij clubs als Vitesse (16e), SC Heerenveen (19e), Anderlecht (22e) en Schalke 04 (32e), die ook veel talent speeltijd geven.

Lokomotiv Zagreb is de absolute koploper van Europa als het gaat om speeltijd voor jonge spelers. Bij de Kroatische club doen in 54,2 % van de tijd jeugdspelers mee.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.