De rechtbank heeft een 19-jarige man uit Groningen veroordeeld tot de maatregel ‘plaatsing in een jeugdinrichting’ (pij). Dat is, vrij vertaald: jeugd-tbs.

Hij heeft zich onder meer schuldig gemaakt aan verkrachting. Hij dwong jonge vrouwen, leeftijdsgenoten, tot het hebben van seks met hem. De dwang was niet fysiek. Hij dreigde filmpjes via sociale media te verspreiden van eerdere vrijpartijen.

Ook dwong hij een jonge vrouw tot seks door te dreigen haar familie te vertellen dat hij iets met haar had gehad. De vrouw heeft een islamitische achtergrond en zij vreesde voor haar familie.

De rechtbank stelt dat de druk op de vrouwen zo groot was dat zij zich niet konden verzetten.

Prijs op het hoofd

De man had meer op zijn geweten. Zo gaf hij een 14-jarige een toegangsverbod tot de wijk Lewenborg (waar hij woonde). Ook loofde hij een beloning uit van 200 euro aan diegene die de 14-jarige wilde ‘slopen’ (mishandelen). Dit feit ontkende hij in de rechtszaal met de opmerking: ,,Ik ben toch niet de baas van Lewenborg?’’

Snel beginnen met behandeling

Behalve jeugd-tbs had het Openbaar Ministerie de rechtbank gevraagd een jaar jeugddetentie op te leggen. Dat laatste deden de rechters niet. De verdachte had 272 dagen in voorarrest gezeten. De rechters vinden dat voldoende. Belangrijker dan vastzitten is, zo staat in het vonnis, dat de behandeling van de verdachte zo snel als mogelijk kan beginnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
zeden