Jeugddetentie na klappen met ploertendoder

De rechtbank heeft een 21-jarige man uit Veendam veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie wegens een poging tot doodslag.

De Veendammer sloeg in december vorig jaar een willekeurige voetganger met een ploertendoder meerdere keren op het hoofd. Dat gebeurde op de Turfsingel in Groningen. Het slachtoffer belandde in het ziekenhuis en lag een dag in coma.

Er was drie jaar celstraf geëist. De rechtbank kiest voor een behandeling en denkt dat die binnen de setting van jeugddetentie meer kans van slagen heeft. De man kampt met een zee aan problemen waaronder een ernstige alcoholverslaving. Na detentie en behandeling moet hij nog jaren worden begeleid.

Dat de man de mishandeling onder bedreiging van twee kennissen uitvoerde, is volgens de rechtbank niet geloofwaardig. De man had dit tijdens de rechtszaak aangevoerd. Hij vertelde dat hij uit angst met de kennissen was meegegaan naar Groningen om daar iemand een lesje te leren: het beoogde slachtoffer moest ook bang worden gemaakt. Een verzinsel, vinden de rechters.

Naast de straf moet hij ruim 3000 euro aan het slachtoffer betalen, de helft van wat was gevraagd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.