Johan Remkes (68) wordt interim-burgemeester in Den Haag

VVD'er Johan Remkes is kandidaat om waarnemend burgemeester in Den Haag te worden.

Dat stellen meerdere bronnen binnen het stadhuis tegen het ANP na een bericht van Omroep West. De gemeente Den Haag bevestigt inmiddels de komst van Remkes.  Jaap Smit, commissaris van de koning in Zuid-Holland wilde er woensdagmorgen in het radioprogramma  1 op 1 op NPO Radio 1 nog niets over zeggen. ,,Ik houd het nog even spannend.”

Remkes is voor de functie gevraagd en later woensdag hebben de Haagse fractievoorzitters een kennismaking met hem. Daarna moet duidelijk worden of hij inderdaad waarnemer wordt.

Remkes moet de opvolger worden van Pauline Krikke die vertrok na een kritisch rapport over de nieuwjaarsvuren bij Scheveningen.

Gedeputeerde in Groningen

De in Zuidbroek geboren Remkes beschikt over een lange bestuurlijke ervaring. Zijn loopbaan begon in de jaren '70 in Groningen. Hij was gelijktijdig lid van de gemeenteraad van Groningen en de Provinciale Statren. Vervolgens werd hij gedeputeerde.

De VVD’er was van begin 2010 tot 1 januari van dit jaar commissaris van de Koning in Noord-Holland. Eerder maakte de politicus deel uit van de kabinetten Kok II (als staatssecretaris volkshuisvesting) en de kabinetten Balkenende I en Balkenende II als vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken. Hij was staatssecretaris in het tweede kabinet Kok

Stikstofproblematiek

Onlangs kwam Remkes in het nieuws, toen hij als voorzitter van het adviescollege stikstofproblematiek aandrong op drastische nationale maatregelen als inkrimping van de veestapel en verlaging van de maximumsnelheid.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.