Jonge Friezen schenken Appingedam fontein van Upstalbeam

Achter de kerk in Appingedam prijkt sinds zaterdagochtend een replica van de Upstalbeam uit het Duitse Aurich. De tijdelijke fontein is een geschenk van de Jongfryske Mienskip.

Jaarlijks bezoekt de Jongfryske Mienskip een plek buiten Friesland, waar iets van de gezamenlijkheid van het Noorden te vinden is. Zaterdag viel de keus op Appingedam, dat in 1327 Fries was en toen bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Friezen bij de Duitse Upstalboom stadsrechten kreeg.

De fontein is een knipoog naar Culturele Hoofdstad, zegt Sjoerd Groenhof van de Jongfryske Mienskip. Twee wethouders van Appingedam en een statenlid van de provincie Groningen waren bij de onthulling aanwezig, evenals Westfriezen uit Noord-Holland en Ostfriezen uit Duitsland. Met hun bezoekjes aan andere noordelijke plaatsen wil de Jongfryske Mienskip uiting geven aan de woorden van hun oprichter, de schrijver en dichter Douwe Kalma, die ook opriep tot ‘Explore the North’. Zoek verbinding, verbreding en verkenning in breder verband dan Friesland, bedoelde hij.

Volgens Groenhof is dat nog steeds van belang. ,,Ast nei de nije, sirkulaire ekonomy sjochst, dan kinne wy dat net as provinsje Fryslân allinnich. Dan moatte wy groepen út it Noarden mei inoar ferbine.’’

menu