Jonge vrouw opgesloten in eigen studentenkamer in Groningen, deur dichtgeschroefd (+video)

De politie onderzoekt de vrijheidsberoving van huurster S. K. (21) die in haar studentenkamer in Groningen werd opgesloten door het dichtschroeven van haar kamerdeur. De politie moest ter plaatse komen om haar te bevrijden.

Het incident was het gevolg van een huurconflict tussen de huurster, de Groninger pandeigenaar Wim de Vries en Maxx verhuurmakelaar. Het meisje heeft aangifte gedaan van ‘opzettelijke vrijheidsberoving’. Een kopie van die aangifte is in bezit van Dagblad van het Noorden.

Dichtschroeven gefilmd

Volgens het meisje morrelde een klusjesman rond half negen ‘s ochtends bij haar kamerdeur, terwijl ze nog in bed lag met haar vriend. Het dichtschroeven van de deur is van binnenuit door haar gefilmd met haar mobieltje.

loading

„Ik riep nog: ‘ Hey, ik ben gewoon thuis! ’ Maar ik kreeg geen antwoord. De klusjesman kon weten dat ik in de woning was, want ik heb hem hard aangeroepen. Toen ik daarna naar het toilet op de gang wilde, merkte ik dat mijn deur niet open wilde. Ik snapte het niet. Vervolgens zag ik puntjes van de schroeven door mijn deur steken”, aldus K. in haar aangifte. „Ik was verbaasd en kreeg een beetje paniek wat ik nu moest doen.”

15 centimeter lange schroeven

„Ik heb de makelaar gemaild met het filmpje van mijn mobiel en de boodschap dat ik zat opgesloten in mijn kamer. Mijn vriend heeft ook geprobeerd de deur te openen, maar dat was met geen mogelijkheid te doen. Dit gaf mij een raar gevoel. Als het pand was afgebrand, konden wij er niet uit. Mijn vriend moest later die dag gewoon werken en we waren opgesloten. Van de makelaar kreeg ik geen reactie.”

,,Uiteindelijk heb ik de politie gebeld. nadat zij een boormachine hadden gehaald, hebben ze de deur open gemaakt. Ik zag dat er ongeveer 15 centimeter lange schroeven door de deurpost in mijn deur waren geboord. De politieagenten hebben er foto’s van gemaakt.”

De ellende begon toen de studente een huurachterstand van twee maanden had opgelopen en haar kamer opnieuw werd verhuurd. Een paar dagen voordat de nieuwe bewoner komt, bonsde de pandeigenaar volgens het meisje op haar deur. ‘Je moet eruit. De kamer is al verhuurd’.

‘Kleine onzorgvuldigheid’

Maxx verhuurmakelaar zegt de kwestie niet te kennen. „We zijn met haar in contact gekomen nadat ze opzettelijk een andere kamer in gebruik had genomen. De werkelijke huurder had deze kamer via onze bemiddeling aangehuurd en nadat bleek dat dit meisje in deze kamer was gaan zitten hebben we contact met haar gehad.”

,,Wij hebben de belangen te behartigen van de andere huurder, deze was natuurlijk met deze gang van zaken niet gelukkig. Het meisje heeft de kamer vervolgens keurig ontruimd en is gaan wonen in de kamer die ze wel van de verhuurder had gehuurd. Dit is wat mij betreft geen huurgeschil maar een kleine onzorgvuldigheid van de huurster. De verhuurder verhuurt veelal zelfstandig zijn kamers en appartementen. Van een verder dispuut is ons niets bekend”, beweert Bjorn Ekkel van Maxx.

‘Maak er maar een mooi verhaal van’

Pandeigenaar Wim de Vries weigert te reageren op de aangifte, waarin hij wordt genoemd. Herhaaldelijk aandringen op weerwoord wimpelt hij af via WhatsApp: „Geen interesse maak er maar een mooi verhaal. Nee, bedankt, succes met het verhaal. Er zal vast veel meer in mijn panden gebeuren dus genoeg om over te schrijven zonder mijn mening. Mvg, Wim.”

Het meisje heeft het filmpje - waarin duidelijk hoorbaar is hoe ze schreeuwt terwijl de kamerdeur wordt dichtgeschroefd - toegevoegd aan haar aangifte. Inmiddels is de aangeefster en haar vriend nader gehoord, evenals een verdachte, bevestigt de politie, die nog bezig is met het onderzoek.

De zaak ligt nog niet bij het Openbaar Ministerie, zegt OM-woordvoerster Melanie Kompier. Het incident was op 8 september vorig jaar, aan de Folkingestraat 38 in Groningen. De huurachterstand heeft het meisje uiteindelijk voldaan.

‘Keihard aanpakken’

Groningen wil malafide kamerverhuurders keihard aan gaan pakken. Aangiftes krijgen vanaf nu serieus aandacht, beloofde burgemeester Den Oudsten onlangs.

Het gedrag van sommige verhuurders is schrijnend. Stadsblog Sikkom verhaalde afgelopen jaar van studenten die werden geïntimideerd, bedreigd of zonder pardon op straat gezet. Studenten die hun hoop vestigden op de autoriteiten, vingen veelal bot. Eind vorig jaar gaf de politie een overzicht.

Daaruit bleek dat er in de vijf jaar ervoor 58 meldingen van studenten waren geweest. Dat leidde tot 24 aangiftes, waarvan er uiteindelijk vijftien werden geseponeerd.

Twaalf lopende onderzoeken

Volgens Den Oudsten lopen er op dit moment twaalf onderzoeken. De cijfers stemmen Den Oudsten niet vrolijk. ,,Deze kwestie zat de politie niet voldoende tussen de oren. Men was niet scherp genoeg. De manier waarop aangiftes werden geregistreerd, leidde niet tot samenhang op momenten waar dat wel nodig was.’’

Binnenkort komt en een nieuw vergunningssysteem, waardoor verhuurders en bemiddelingsbureaus kunnen worden gescreend volgens de wet Bibob. Dit systeem biedt de mogelijkheid sancties uit te delen.

menu