Jonge zeearend in Lauwersmeer is gezond vrouwtje van vijf kilo

Het ruim vijf weken oude jong van het zeearendenpaar in het Nationaal Park Lauwersmeer is woensdag geringd, gemeten en gewogen door medewerkers van Sovon en Staatsbosbeheer.

Het blijkt te gaan om een gezond, vrouwelijk dier van bijna vijf kilo. Goed nieuws, laat Staatsbosbeheer donderdag weten. Het zeearendjong is voor het onderzoek tijdelijk uit haar nest gehaald.

Dat is op ongeveer vijftien meter hoogte in een wilg gebouwd in. Tijdens het ringen zijn de prooiresten op het nest verzameld om te kunnen bepalen wat het jong eet. Het blijkt vooral te bestaan uit karpers en andere vis, meerkoeten en brandganzen.

Staatsbosbeheer verwacht dat het jong over enkele weken zal uitvliegen. Het ringen en meten moest snel en efficiënt gebeuren. De verontruste ouders blijven in de buurt en keren, zodra de mensen weer zijn vertrokken, terug bij het jong.

Door de pootringen zijn de zeearenden goed te volgen. Dat is volgens Staatsbosbeheer van belang omdat de zeearenden nog maar een aantal jaren terug zijn in Nederland en er nog steeds niet heel veel zijn.

In 2011 werd er voor het eerst een zeearendenjong grootgebracht in het Nationaal Park op de grens van Friesland en Groningen en de Waddenzee. In 2012 kroop er weer een jong uit een ei in het gigantische nest op de Sennerplaat, en in 2013 zelfs twee jongen. De twee opvolgende jaren slaagden de zeearenden er om verschillende redenen niet in om eieren uit te laten komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.