Jongeren beslissen mee over Klimaatakkoord: ‘Het gaat om onze toekomst’

Karin Post (29) uit Groningen wil dat jongeren meebeslissen over het Klimaatakkoord. Daarom sloot ze zich aan bij de Jonge Klimaatbeweging.

Hoi Karin! Wat is de Jonge Klimaatbeweging?

„De Jonge Klimaatbeweging vertegenwoordigt meer dan 55 jongerenorganisaties uit heel Nederland. Op dit moment zitten we met beleidsmakers en maatschappelijke organisaties aan tafel om te onderhandelen over het Klimaatakkoord.

Het campagneteam, waar ik bij zit, zet campagnes op om jongeren de kans te geven zich uit te spreken voor thema’s binnen het duurzaamheidsdossier. De eerste campagne waar ik aan meewerkte was: ‘Vergroen Je Stem’, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. We hebben een voorbeeldbrief opgesteld die stemmers konden ondertekenen en opsturen naar de raad om te vragen duurzaamheid een kernpunt te maken in het gemeenteraadsakkoord.

Op dit moment zijn we bezig met een luchtvaartcampagne waarin we pleiten voor meer investeringen in duurzame alternatieven voor de luchtvaart.”

Waarom doe jij mee?

„Na mijn studie heb ik in Honduras en de Filipijnen in de oceaanbescherming gewerkt. We deden onderzoek naar koraalriffen en walvissen. Toen ik de staat van de riffen zag was dat confronterend, toen dacht ik wel: ‘Er moet nu echt iets gebeuren’.”

Waarom moeten jongeren meebeslissen over dit thema?

„Het gaat om onze toekomst. Wij zijn de eerste generatie die de effecten van klimaatverandering echt meemaakt en wij zijn direct de laatste generatie die er nog iets aan kan, en moet, gaan doen. Wij zien de verwoestijning en het smelten van de poolkappen met onze eigen ogen.

Iedereen wil natuurlijk nog vele jaren op deze planeet blijven leven en zorgen dat de planeet leefbaar blijft voor de volgende generaties. Daarom moeten jongeren nu al betrokken worden. Niet dat wij het allemaal beter weten, maar dit probleem moeten we samen aanpakken. Jongeren hebben een andere beleving en visie; dat levert een waardevolle bijdrage aan het debat.”

Wat zijn belangrijke punten voor het Klimaatakkoord?

„We moeten niet alleen zorgen voor een technische transitie, die van fossiele energie naar groene energie, maar ook voor een sociale transitie. Dat burgers bewust worden van wat zij kunnen bijdragen aan duurzaamheid.

Een sociaal vangnet is ook erg belangrijk. Dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en de burgers niet betalen voor de vervuiling van grote bedrijven; de vervuiler betaalt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.