In de week dat de provincie Groningen ruim 1 miljoen euro investeert in recreatieve zaken in Blauwestad, heeft iedereen het over een groep overlast veroorzakende jongeren.

,,Het is hier net Spanje”, zegt Tonnie Boven lachend. Hij wijst naar het strand aan de noordkant van het Oldambtmeer bij Midwolda. De eerste strandgasten kiezen al een plekje aan het strand. Dat is deze morgen afgebakend met rood-wit lint. Het populaire strand ligt vol met scherven. Eerst was het strand-Zuid, nu strand-Noord.

Kraaien pikken de vuilniszakken kapot

Een machinist van een kraanwagen schraapt het zand van het strand. Er ligt een kleine bult zand. ,,Ach, het valt best mee”, zegt Boven, de gemeentelijke strandwachter. ,,Veel rotzooi wordt veroorzaakt door kraaien die vuilniszakken kapot pikken. Met het glas valt het echt wel mee.”

Ondertussen prikt de strandwachter allerlei papiertjes aan een prikstok. ,,Natuurlijk zitten er soms bierflesjes tussen, maar het probleem wordt een beetje overdreven.”

Als Thijs Huisman, exploitant van de jachthaven in Midwolda, grenzend aan Strand-Noord, ‘s morgens bij zijn bedrijf arriveert ziet hij de puinzooi aan het strand. Er zijn talloze containers en vuilnisbakken, maar niet iedereen wenst een paar meter te lopen. ,,Het is vaak een chaos. De medewerkers van de gemeente zijn hier iedere morgen flink bezig de rommel op te ruimen.”

Wekelijks moet de jachthavenexploitant pleisters plakken

Vijftien jaar geleden streek Huisman met zijn watersportbedrijf neer aan het Oldambtmeer. Tweehonderd ligplaatsen heeft hij in Midwolda. ,,Toen ik hier begon stond bij het strand een container waar twee boa ’s onderdak vonden. Zij hielden toezicht, voorkwamen ruzies, keken of er honden losliepen en strandgangers geen asociaal gedrag vertoonden.”

Wekelijks moet Huisman pleisters plakken. Huilende kinderen die in glas zijn getrapt, waardoor een diepe snee in de voet is ontstaan. ,,Wat extra toezicht op het strand is geen overbodige luxe”, meent Huisman. ,,Maar geld hè.”

Maar misschien komt dat toezicht er op korte termijn in de vorm van cameratoezicht of beveiligers van een bewakingsbedrijf. ,,We gaan maandag met de politie de opties bespreken”, zegt burgemeester Cora-Yfke Sikkema. ,,En ja, cameratoezicht komt daarbij aan de orde.”

Zelf is ze voorstander van praten met de veroorzakers van de rotzooi. ,,Ik ben een rasoptimist, maar het houdt een keer op. Het is triest dat een groep jongeren er lol in schept rotzooi te trappen en daarbij het algemeen belang uit het oog verliest.”

Ze lopen over het dak van het Blauwestad-kantoor

Als de gemeenteraad akkoord gaat wil Sikkema nog deze zomer extra jongerenwerkers aanstellen die met de overlast veroorzakende jongeren in gesprek gaan. ,,Maar het blijft triest dat het zover moet komen. Geniet toch van het strand en mooi weer.”

Rene Perton, directeur projectbureau Blauwestad, heeft het over ‘een bizar mentaliteitsprobleem’. ,,We doen er alles aan om het in Blauwestad zo mooi mogelijk te maken. Interessant voor een breed publiek en wat doen groepen jongeren? Die vernielen hier alles.” Hij kon niet geloven toen enkele jongeren over het dak van het kantoor liepen en grote tegels naar beneden gooiden. Gewoon overdag.

Hij wijst naar een ponton met daarop een container in het water bij strand-Zuid. Zodra de werklui weg zijn klimmen jongeren op de container en springen in het water. ,,Levensgevaarlijk. Het water is ter plekke 1,5 meter diep. Het is wachten op ongelukken.”

Woest is hij nog steeds dat de bordjes, met daarop de namen van scholen, zijn vernield. ,,Ze stonden bij geplante bomen. Kapotgemaakt. Waarom? Zeg het maar. Maar we gaan nieuwe, met een extra sterk frame terugplaatsen.”

BBB: Het is nu tijd voor daden

Het bestuur van Bewoners Belangen Blauwestad (BBB) wil dat er intensiever gehandhaafd wordt rondom het Oldambtmeer in Blauwestad. De overlast beperkt zich niet alleen tot strand-Zuid of bij de Wilgenborg. Ook trekken jongeren de woonwijk in Havenkwartier in.

,,Ze springen er van de kade, maken tot diep in de nacht lawaai, drinken volop en draaien keiharde muziek. BBB heeft deze week overleg gehad met vertegenwoordigers van projectbureau Blauwestad en de gemeente Oldambt. ,,De urgentie is bekend, maar het is nu tijd voor daden”, vindt Rob Heilijgers, BBB-bestuurslid. Nog voor de zomer moet de gemeente Oldambt doorpakken.

Daar hoort volgens Heilijgers in ieder geval intensieve handhaving bij. ,,Dit is geen aan corona gerelateerde overlast. Dit lijkt een structureel probleem te worden. We mogen vandalisme, geluidsoverlast, het achterlaten van rommel niet tolereren. Dit is belastend voor de bewoners van het gebied.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen