Journalist werd 'rasoplichter' met miljoenenschuld

Vrouwe Justitia in de rechtbank Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

De rechtbank in Groningen heeft een 48-jarige man uit Venlo en een 36-jarige man die is verkast naar Roemenië veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van vier maanden wegens oplichting. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn beide mannen rasoplichters.

Vanuit onder meer Zuidhorn zouden de twee in 2016 een groot aantal mensen hebben opgelicht met de verkoop van telefoons en kaartjes voor Lowlands. Er werd wel betaald, maar niets geleverd. Ook wisten ze mensen te verleiden om tegen betaling deel te nemen aan audities voor het tv-programma Spangas . Dat bleek nep.

Gedupeerden betaalden bedragen van 100 tot 550 euro. De verdachten deelden de buit.

Groningen ligt niet naast de deur

Beide mannen kwamen vanochtend niet opdagen in de rechtbank. De een omdat hij zijn leven (met vaste baan) heeft voortgezet in Roemenië, de ander omdat Groningen ,,niet naast de deur van Venlo’’ ligt, betoogde de advocaat (uit Leiden) die wel aanwezig was. De twee zijn vaker veroordeeld wegens oplichting.

De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eisen van de officier van justitie. Er werd rekening gehouden met het gegeven dat het om een vier jaar oude kwestie gaat. De nu opgelegde straffen gelden als stok achter de deur. Er is een proeftijd van drie jaar aan gekoppeld. De officier van justitie stelde dat de strafzaak vooral als doel had om gedupeerden schadeloos te stellen.

Verdachte maakte ooit furore als schrijver en journalist

De 48-jarige verdachte betuigde via zijn advocaat spijt. De raadsman: ,,Hij vind het walgelijk wat hij anderen heeft aangedaan.’’

De man maakte vijftien jaar geleden furore als schrijver en journalist en werkte voor landelijke kranten, tijdschriften en tv-programma’s. Hij werd evenwel oplichter en dat heeft hem weinig gebracht. Sterker nog: volgens zijn advocaat kampt de man met een schuld van 2 miljoen euro. Als journalist komt hij naar eigen zeggen niet meer aan de bak omdat zijn naam op internet is gelieerd aan oplichtingspraktijken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank