Jubelstemming om terugkeer gevlekte haai

Marien Nederland jubelt. Er zijn signalen dat de haai naar de Waddenzee terugkeert. Voor onze tenen hoeven we niet te vrezen.

Een rugvin. Duidelijk van een haai. Geen scene uit Jaws, maar een gestrande haai van 85 centimeter in Nederlandse wateren, vlak voor de kust bij Lauwersoog. Tijdens het ruimen van een dode zeehond stuit een werknemer van zeehondencrèche Pieterburen woensdag per toeval op de gevlekte gladde haai. ,,Het dier heeft waarschijnlijk gewoon pech dat het in laag water terecht is gekomen’’, zegt Sander van Dijk, bioloog en haaienexpert van de Zeehondencrèche Pieterburen, ,,maar wel veel geluk dat wij daar net waren.’’ Het dier is weer uitgezet in diepere wateren.

Steeds vaker

Haaien duiken steeds vaker op in Nederlandse wateren, al was de gevlekte gladde haai in de Waddenzee een bijzondere waarneming.

,,Het is een goede ontwikkeling dat predatoren hun weg terugvinden naar het Wad’’, zegt Van Dijk. Het woord predator klinkt wellicht onheilspellend, maar gevaarlijk zijn de dieren geenszins. Badgasten hoeven niet te vrezen dat er binnenkort aan hun tenen geknabbeld wordt. ,,Die eeuwige associatie met gevaar’’, verzucht Van Dijk. ,,Bij een gevlekte gladde haai kan je – als je gek genoeg bent – een vinger in zijn bek steken. In het ergste geval houd je daar een schaafwondje aan over.’’

De bodemhaai scharrelt zijn kostje bij elkaar op de zeebodem. ,,Het dier zuigt zijn voer naar binnen, de tanden worden alleen gebruikt om een prooi te ‘kraken’.

Opmars

De vondst van de haai was voor marien bioloog van de Waddenvereniging, Wouter van der Heij, opnieuw een signaal dat haaien aan hun opmars bezig zijn. ,,Dat het dier zo vroeg in het jaar hier al is, nog voordat het water is opgewarmd, is bijzonder.’’

Het is voor de bioloog een reden sneller met onderzoek met haaien in de Waddenzee te starten. De Waddenvereniging gaat samen met vijf garnalenvissers uit onder meer Lauwersoog, Terschelling en Den Oever de roofvissen meten en registreren. Dat onderzoek gaat ‘een dezer weken’ van start.

Jaren zeventig

In de jaren zeventig zwommen flinke aantallen haaien in de Waddenzee, maar de laatste decennia verdween het dier plotseling weer. Nu komen ze snel terug. ,,Hoe dat ineens kan, daar heeft de wetenschap nog geen antwoord op’’, zegt Van der Heij.

,,De haaien zijn langeafstandzwemmers. Misschien hebben ze hun route verlegd. De Waddenzee heeft nu wellicht iets te bieden dat het dier aanspreekt.’’ Bijvoorbeeld iets warmer zeewater, net het soort schelpdier dat ze graag lusten. Het is tot nu toe nog gissen.

Voor Van der Heij is het een ‘wenssoort’. De haai staat bovenaan de voedselketen, legt hij uit. De terugkeer betekent dat de rest van het ecosysteem gezond is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.