Jumbo-bomber Alex krijgt in hoger beroep tien jaar celstraf

De 53-jarige Alex O. uit Groningen is in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar celstraf voor het afpersen van supermarktketen Jumbo.

Acht jaar moest Jumbo-bomber Alex O. de gevangenis in (maar O. zegt dat hij onschuldig is)
Lees verder

O., beter bekend als de Jumbo-bomber kreeg in juni 2016 al een gevangenisstraf van 8 jaar. Hij ging tegen dit vonnis in hoger beroep. Nu heeft het Gerechtshof in Leeuwarden uitspraak gedaan. Hij krijgt dus twee jaar extra. Acht jaar is niet voldoende, oordeelt het Hof.

Volgens het Gerechtshof had de bom bij de Wilhelminakade een kracht van vijf tot acht handgranaten. ,,De handelingen hebben een grote impact gehad op de Nederlandse samenleving'', oordeelde het Hof.

De Jumbo-bomber: Hoe zat het ook alweer?
Lees verder

Bitcoins

Het hof acht bewezen dat Alex O. het supermarktconcern tussen 1 mei en 9 oktober 2015 heeft afgeperst. Hij eiste 2000 bitcoins. Zou de Jumbo dit betalen, dan zou hij ervan afzien explosieven te plaatsen bij Jumbo-filialen. Het concern betaalde niet en schakelde de politie in.

Explosieven

In Groningen werden explosieven geplaatst bij de Jumbo-vestigingen aan de Wilhelminakade en aan het Overwinningsplein. Bij deze laatste was er ook daadwerkelijk een explosie. Op het kantoor in Zwolle werd een kaart afgeleverd met explosief materiaal. Volgens het Openbaar Ministerie waren de explosieven zo krachtig dat er doden en gewonden hadden kunnen vallen.

Alex O. heeft steeds met kracht ontkend betrokken te zijn bij de afpersing. Toen hij in Groningen werd veroordeeld noemde hij de rechters een stelletje mafkezen. Tijdens de behandeling van het hoger beroep, twee weken geleden, herhaalde hij dat veelvuldig: ,,Ik heb er niets mee te maken.’’

Alex O.: Straf komt me bekend voor

De 53-jarige O. zei na het uitspreken van de straf dat die tien jaar hem bekend voorkomt. In 1993 werd O. - in een andere zaak - ook veroordeeld tot 10 jaar cel. In deze zaak wordt hij ook veroordeeld voor het betalen van een schadevergoeding aan Jumbo (72.207 euro) en Casino Fairplay (18.230 euro).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.